Úroda ze zahrady je neodolatelná a nám již dozrávají kanadské borůvky, které jsou báječné v kombinaci s citronem! Když jsem někde narazila na tento styl zdobení, zamilovala jsem se do něj! Cukrovou polevu můžete i vynechat..je s ní trochu práce, ale chuťově vše krásně doplní. Doufám, že si pochutnáte a dejte mi vědět, jak vám chlebík chutná.
Borůvkovo citronový chlebíček
Vytisknout receptIngredience
- Na těsto:
- 150 g másla
- 50 g třtinového moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 vejce
- 150 g bílého jogurtu
- 220 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
- 250 g borůvek
- Na cukrovou polevu:
- 1 bílek
- 120-150 g cukru moučka
- 2 lžičky solamylu
- cca 1 lžička citronové šťávy
Postup
- Máslo utřeme s oběma cukry, kůrou, šťávou a vejci do pěny. Přidáme jogurt, med a prosátou mouku s kypřicím práškem. Nakonec přimícháme 200 g umytých borůvek. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme do ní veškeré těsto.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi 50 minut, poté ho necháme mírně zchladnout ve formě a vyklopíme na mřížku, na které ho necháme zcela vychladnout.
- Mezitím připravíme citronovou cukrovou polevu. V misce smícháme několikrát prosátý cukr s bílkem a solamylem, dle potřeby přidáváme citronovou šťávu do vzniku požadované konzistence. Poté polevou přestříkáme chlebíček. Dále si můžeme polevou přelít také jednotlivé porce chlebíčku. Povrch dozdobíme zbylými borůvkami a můžeme podávat. Dobrou chuť!