Krásný den, doufám, že se máte dobře. Možná si poslední dobou začínáte říkat, co upéct na Valentýna, který se nezadržitelně blíží. Já mám pro Vás tip na tento dort s kaštanovým krémem, který je chuťově velmi jemný a lahodný, navíc jeho příprava není složitá a potěšíte s ním každého milovníka dortů.
Dort s kaštanovým krémem
Vytisknout receptIngredience
- Na korpus:
- 220 ml kokosového mléka (nebo klasického mléka či jiného rostlinného mléka)
- 1,5 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
- 160 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 160 g třtinového cukru (možno nahradit také tekutým medem)
- pár kapek vanilkového aroma
- 140 g hladké mouky
- 50 g holandského kakaa
- špetka soli
- půl lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- Na krém:
- 1 kelímek (200 g) 40% smetany ke šlehání bez laktózy (nebo klasické)
- 250 g mascarpone bez laktózy (nebo klasického)
- 160 g kaštanového pyré/krému (z jedlých kaštanů)
- dle chuti med nebo cukr
- Na dokončení:
- maliny
- mrazem sušené maliny
- máta
Postup
- V míse smícháme mléko, citronovou šťávu, olej, cukr (med) a aroma. V jiné míse smícháme prosátou mouku, prosáté kakao, špetku soli, kypřicí prášek a sodu. Poté obě směsi smícháme dohromady.
- Dvě formy na dort (průměr asi 11 cm) nebo jednu formu na dort (průměr asi 22 cm) vymažeme rostlinným tukem/máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme těsto a pečeme při 170 stupních asi 30 minut (dvě malé formy) nebo 50 minut (jednu větší formu). Vyzkoušíme špejlí. Korpusy necháme vychladnout na mřížce a potom je vodorovně rozkrojíme. Vzniknou tedy 4 korpusy.
- Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a ručně přimícháme mascarpone, kaštanové pyré a dle chuti cukr. Vzniklým krémem začneme spojovat na sebe všechny korpusy a poté jím potřeme celý povrch dortu. Zbylý krém naneseme na povrch pomocí cukrářského sáčku. Dozdobíme malinami, mrazem sušenými malinami, mátou a necháme ztuhnout v lednici. Dobrou chuť!