Na ovocné letní dezerty se každý rok moc těším, protože doma všichni milujeme drobné ovoce, které nám v létě dozrává na zahradě. Na přípravu se hodí ovoce jako rybíz, jahody, lesní jahody, maliny, borůvky, ostružiny…Náhodně jsem sehnala tyto cukrářské piškotky, tak jsem se rozhodla tento dezert vyzkoušet, protože jsem ho ještě nikdy ani nepřipravovala ani neochutnala. Musím říct, že je fajn a budu ho určitě připravovat častěji! A vy, už jste šarlotu někdy připravovali/ochutnali?
Ingredience
- Na korpus:
- 150 g cukrářských piškotů
- Na krém:
- 250 g lučiny
- 250 g polotučného tvarohu
- 50 g medu
- 3 žloutky
- 50 g moučkového třtinového cukru
- 10 g plátkované želatiny
- 1 kelímek 40 % smetany ke šlehání
- 200 g malin
- 350 g jahod
- 200 g borůvek
- 50 g ostružin
- máta
Postup
- V míse smícháme lučinu s tvarohem, přimícháme med.
- V kastrůlku rozvaříme maliny.
- Dle návodu na obalu necháme nabobtnat želatinu. V míse na vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem (teplota vodní lázně by neměla být vyšší jak 65 stupňů) do husté pěny, poté přimícháme želatinu vymačkanou od vody, důkladně mícháme až do úplného rozpuštění želatiny a směs přimícháme k tvarohové směsi.
- Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a přimícháme k připravené želatinové směsi, nakonec vmícháme vychladlé rozvařené maliny.
- Otevírací formu na dort (26 cm) vyložíme kolem dokola cukrářskými piškoty. Vlijeme připravený krém a dáme ztuhnout minimálně na 4 hodiny do chladničky.
- Povrch dozdobíme ovocem (celým i nakrájeným), mátou a případně jedlými květy. Dobrou chuť!