Jahodové tiramisu, to je zkrátka léto v misce a chutná božsky, připomíná mi piškotový dort s ovocem, který dělávala moje prababička a asi i babička…nejedná se o zcela pravé tiramisu, ale zase potěší všechny, kdo neradi jedí tepelně nezpracovaná vejce, tady vůbec nejsou a navíc je recept ve variantě bez laktózy, takže věřím, že se Vám na léto bude hodit!
Jahodové tiramisu
Vytisknout receptIngredience
- Na krém:
- 500 g mascarpone bez laktózy
- 200 ml smetany ke šlehání bez laktózy
- 3 lžíce moučkového třtinového cukru
- vanilkové aroma
- mletá vanilka bourbon
- Na piškoty:
- 200 g cukrářských piškotů
- asi 50 ml ovesného nebo jiného rostlinného mléka nebo mléka bez laktózy
- Na pyré:
- 650 g čerstvých nebo mražených jahod
- 4 lžíce moučkového třtinového cukru nebo medu nebo javorového sirupu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- Na zdobení:
- mrazem sušené jahody
- čerstvé jahody
Postup
- Jahody smícháme v hrnci se škrobem, přidáme cukr a vše rozvaříme. Necháme zchladnout a rozmixujeme na jemné pyré, necháme vychladnout.
- Smetanu vyšleháme s vanilkou a aroma na pevnou šlehačku, na velmi nízké otáčky zašleháme mascarpone a cukr.
- Piškoty namáčíme do mléka a vyskládáme je vedle sebe do formy – cca 20×20 cm. Na piškoty rozetřeme krém, pyré, dáme další vrstvu piškotů a opět krém a pyré.
- Povrch ozdobíme drcenými mrazem sušenými jahodami a čerstvými jahodami. Dáme nejlépe do druhého dne do chladničky odležet. Dobrou chuť!