Cupcakes doma připravujeme poměrně často, můžu říct, že je to náš oblíbený dezert. Tady jsem zejména vychytala k dokonalosti variantu bez laktózy, kvůli mojí intoleranci. Čokoláda s jedlým zlatem vypadá velmi pěkně a určitě s ní uděláte dojem!
Cupcakes s pistáciovým krémem
Vytisknout receptIngredience
- Na těsto:
- 180 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička chia semínek
- 2 vejce (pokojové teploty)
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu (možno vynechat)
- 250 ml mandlového mléka (pokojové teploty)
- Na krém:
- 250 ml smetany ke šlehání bez laktózy
- 150 g smetanového sýra bez laktózy (použila jsem Philadelphia)
- asi 4 lžíce pistáciové pasty (použila jsem od Lelís cupcakes)
- 5 lžic medu nebo cukru nebo jiného oblíbeného sladila
- 1 ztužovač šlehačky v prášku
- Na čokoládovou ozdobu:
- 30 g veganské čokolády
- jedlé zlato (transfer, 1 malý plátek)
- griliáš na posypání (možno vynechat)
- třešňový nebo jiný pikantní džem na plnění
Postup
- Připravíme těsto na muffiny, do mísy prosejeme mouku s kakaem, přidáme sůl, sodu a chia semínka.
- Vejce vyšleháme do pěny spolu s cukrem (a medem). Vaječnou směs promícháme s moučnou a nakonec zapracujeme mandlové mléko. Těsto přelijeme do džbánku, aby se nám dobře nalévalo.
- Formu na muffiny vyložíme 12 košíčky a troubu vyhřejeme na 180 stupňů. Do košíčku naplníme všechno těsto, plníme asi do poloviny výšky košíčků.
- Pečeme asi 20 minut na program horní dolní pečení při 180 stupních. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
- Připravíme čokoládovou ozdobu. Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a rozetřeme na pečicí papír, dáme do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí na ní naneseme zlatý transfer.
- Pomocí robota vyšleháme smetanu na šlehačku spolu se ztužovačem, přimícháme pistáciovou pastu a sýr, dle chuti osladíme. Krém dáme vychladit do lednice.
- Lžičkou vytvoříme v každém muffinu menší otvor který naplníme džemem. Krém dáme do sáčku s řezanou trubičkou a navrstvíme na muffiny. Přidáme čokoládu nalámanou na střepy a případně posypeme griliášem, dáme vychladit do ledničky. Dobrou chuť!