Pro milovníky chutí jsou poké bowls i buddha bowls jako dělané! V obou případech získáte zdravý oběd nebo večeři za poměrně krátkou dobu přípravy. Na teriyaki maso můžete klidně místo kuřecího použít také krůtí nebo lososa. Pokud by se Vám v receptu nezdál ananas, můžete ho vyměnit za mango anebo zcela vynechat, protože samozřejmě pokrm je s ním sladko-slaný…mějte se krásně a dejte mi vědět, jak Vám chutnalo.
Teriyaki poké bowl
Vytisknout receptIngredience
- 200 g uvařené oblíbené rýže (použít lze také quinou, bulgur, kuskus...)
- Na přípravu masa:
- cca 450 g kuřecích prsních řízků
- sůl
- mletý černý pepř
- teriyaki omáčka
- mleté chilli
- olivový olej
- kajenský pepř
- asi 1 lžíce kukuřičného škrobu
- Na zeleninu:
- půlka salátové okurky
- 1 větší mrkev
- asi 6 ředkviček
- dle chuti med (nebo cukr)
- dle chuti jablečný ocet nebo rýžový ocet
- Na ananas:
- 4 lžíce čerstvého ananasu, nakrájeného
- med nebo třtinový cukr dle chuti
- bílý sezam na posypání
- černý sezam na posypání
- sójová omáčka k podávání
Postup
- Maso očistíme a nakrájíme na malé kousky, v misce smícháme se solí, pepřem, kajenským pepřem (dle požadované ostrosti), chilli a teriyaki omáčkou, dle potřeby přidáme trochu oleje. Necháme marinovat minimálně 2 hodiny.
- Zeleninu nakrájíme na tenké plátky, mrkev škrabkou nakrouháme na tenké plátky a smícháme s asi 50 ml vody, tak aby byla zelenina ponořená, přidáme ocet a med nebo cukr, ochutnáme a dle potřeby přidáme med nebo cukr nebo ocet. Necháme marinovat asi 30 – 60 minut.
- Ananas podusíme s medem v pánvi asi 10 minut, dle potřeby podlijeme vodou.
- V pánvi nahřejeme olivový olej, maso promícháme se škrobem a opečeme ho na oleji dozlatova, dle potřeby přilijeme vodu.
- Do misek rozdělíme rýži, zeleninu, ananas a maso, posypeme sezamem a podáváme. Můžeme podávat také studené. Dobrou chuť!