Jsem ostuda a ještě jsem medovník nepřipravovala. Přišlo mi to vždycky složité, zdlouhavé…ale vlastně to tak ani není. Příprava sice je malinko náročnější, zejména korpusy, ale jinak šlo vše vlastně hladce. A vy, máte rádi medovník? Už jste ho doma pekli?
Medovník
Vytisknout receptIngredience
- Na korpusy:
- 60 g másla nebo rostlinného másla/másla bez laktózy
- 100 g krupicového cukru nebo třtinového cukru
- 5 lžic mléka/rostlinného mléka
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 420 g hladké nebo špaldové mouky
- Na krém:
- 250 g másla nebo rostlinného másla/másla bez laktózy
- 1 plechovka karamelového Salka nebo 300 g domácího karamelu (připraveného bez laktózy)
- čokoládové zdobení na dozdobení
- jedlé květy na dozdobení
Postup
- Máslo, cukr, med a mléko rozmícháme na vodní lázni, mícháme dohladka. Sundáme z plotny a jakmile můžeme do směsi ponořit prst a nepálí nás, přimícháme sodu a vejce. Poté postupně přimícháme mouku. Vzniklé těsto rozdělíme na 5 stejných dílků (po cca 150 g) a každý rozválíme na kulatý tenký plát.
- Plechy vyložíme pečicím papírem a pláty postupně upečeme při 180 stupních asi 10 minut dozlatova, pozor na připálení!
- Pláty necháme vychladnout a poté z nich pomocí dortové formy (24 cm) vykrájíme kruhy, která necháme zcela vychladnout a vyskládáme na sebe. Odkrojky rozmixujeme a použijeme na dokončení dortu.
- Změklé máslo vyšleháme se Salkem/karamelem na hladký nadýchaný krém. Každý plát potřeme krémem a poté celý dort ze všech stran také potřeme krémem.
- Boky i povrch dortu posypeme rozmixovanými korpusy. Přidáme čokoládové zdobení a květy. Uložíme do chladničky odležet ideálně přes noc. Dobrou chuť!