Velikonoční bábovka, vhodná nejen na Velikonoce :D, která je hezky vláčná, tak akorát sladká a moc dobrá, je tady. Musím říct, že jsem u přípravy bábovek sem tam trochu bojovala s vláčností nebo také s vyklopením. Zásadním krokem právě pro vyklopení je přitom vymazání formy velmi silnou vrstvou másla. Vláčnost zase dodá dostatečné množství oleje.
Velikonoční bábovka
Vytisknout receptIngredience
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g jemného třtinového cukru
- 250 ml slunečnicového oleje
- 125 ml rostlinného mléka nebo mléka bez laktózy
- 125 ml rostlinné smetany nebo smetany bez laktózy
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- nastrouhaná citronová kůra
- špetka soli
- 1 velký panák rumu
- 2 lžíce holandského kakaa
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- máslo na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání
- cukrová vajíčka na zdobení
- mrazem sušené maliny na zdobení
- 20 g rozpuštěné tmavé čokolády
Postup
- Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny a postupně přiléváme za stálého šlehání na nízké otáčky olej.
- Mouku smícháme s kypřicím práškem a přimícháme ručně k vaječné směsi, přidáme mléko a smetanu.
- Bílky vyšleháme se špetkou soli na pevný sníh. Formu na bábovku vymažeme silnou vrstvou másla (tento bod nikdy nevynecháme!!!) a vysypeme moukou.
- Sníh pomalu zapracujeme do moučné směsi, oddělíme cca 5 lžic stranou a zbylé těsto nalijeme do formy. V misce smícháme kakao s olejem a přimícháme k oddělenému těstu. Kakaové těsto nalijeme do světlého a promícháme vidličkou.
- Bábovku pečeme při 150 stupních asi 55 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí a po upečení necháme bábovku 10 minut ve formě, poté vyklopíme na mřížku.
- Povrch vychladlé bábovky ozdobíme rozpuštěnou čokoládou, vajíčky, a drcenými malinami. Dobrou chuť!