Možná si řeknete, že v létě si polévky nedáváme tak často jako třeba na podzim nebo v zimě, ale já jsem polévková, takže ani v létě mi vůbec nevadí. Kombinace rajčat s červenou čočkou je vynikající a já jsem z ní opravdu nadšená. Nebojte se klidně přidat více kajenského pepře s chilli, ať má polévka ten správný říz! Kdo z Vás by neměl o tuto kombinaci zájem, můžete juknout na můj recept na Polévku z červené čočky s kurkumou a medovými krutónky, která je také mooc dobrá!
Polévka z červené čočky
Vytisknout receptIngredience
- rostlinný olej
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 200 g červené čočky
- 400 g drcených rajčat v plechovce
- asi 2 - 2,5 litru zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- kajenský pepř
- citronová šťáva
- 1 lžička medu
- pažitka nebo koriandr k podávání
- strouhaný sýr k podávání (čedar, parmazán)
- mleté chilli k podávání
Postup
- V hrnci nahřejeme olej a opečeme na něm najemno nakrájenou šalotku a na plátky nakrájený česnek. Jakmile jsou zlatavé, přisypeme čočku (můžeme ji předem propláchnout studenou vodou), přidáme rajčata a přilijeme vývar (cca 1,5 litru).
- Přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni vařit asi 20 minut. Dle potřeby přiléváme další vývar. Polévku ochutíme solí, pepřem, špetkou kajenského pepře a citronovou šťávou. Nakonec dle chuti vmícháme med, poté již polévku nevaříme.
- Polévku podáváme posypanou strouhaným sýrem, nasekanou pažitkou nebo koriandrem a mletým chilli. Dobrou chuť!