Receptů na bábovky není nikdy dost! Tuto můžeme připravit jako bábovku nebo i jako koláč! Cukr můžete nahradit medem a obráceně, jak budete chtít. Každopádně věřím, že si pochutnáte, protože koláč je báječný, není moc sladký a s fíky se krásně doplňují. Pokud ho vyzkoušíte, dejte mi určitě vědět, jak Vám chutnal! Krásný den!
Koláč s fíky a medem
Vytisknout receptIngredience
- Na koláč:
- 125 g másla, změklého
- 50 g tekutého medu
- 50 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 150 g ovesné mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva (používám s vinným kamenem)
- 150 ml kefíru (pokojové teploty)
- 2 lžíce holandského kakaa
- Na dozdobení:
- 150 g řeckého jogurtu
- dle chuti med + k podávání
- 2-3 čerstvé fíky
- nasekané pistácie (nesolené, asi hrst)
Postup
- Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme při pokojové teplotě změknout. Poté přidáme med, oba cukry a utřeme do pěny. Za stálého tření postupně přidáme žloutky, bílky uchováme stranou. Mouky prosejeme spolu s kypřicím práškem do mísy. K žloutkové směsi postupně zamícháme moučnou směs a také kefír.
- Z bílků vyšleháme pevný sníh, který pomalu přimícháme do těsta. Formu na dort (např. otevírací), vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Z těsta odebereme asi třetinu stranou a promícháme ji s kakaem, dle potřeby doředíme kefírem nebo mlékem.
- Do formy nalijeme světlé těsto a poté kakaové, lžící promícháme. Pečeme při 160 stupních asi 45 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Hotový koláč necháme vychladnout na mřížce.
- Jogurt smícháme s medem a navrstvíme na povrch koláče. Fíky omyjeme a nakrájíme, rozložíme je na jogurt, posypeme pistáciemi a před podáváním zakápneme medem. Dobrou chuť!