Podzimní klasika a stálice, to je dýňová polévka! Pokud máte rádi nasládlejší polévky, určitě Vám bude chutnat, ale med můžete klidně směle vynechat..výborná bude také s krutónky.
Dýňová polévka
Vytisknout receptIngredience
- 1 větší dýně hokkaido (okolo 800 g i více)
- olivový olej nebo ghí
- 1 šalotka
- 2 středně veliké brambory
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- kajenský pepř
- mletý pepř
- sůl
- 2 lžičky medu
- asi 50-100 ml rostlinné smetany na vaření nebo bezlaktózové
- dýňová semínka
- klíčky k podávání
- chilli vločky k podávání
Postup
- Dýni očistíme, rozdělíme na polovinu, odstraníme semínka a rozdělíme na třetiny, jednu třetinu nakrájíme na malé kostičky, které dáme na plech vyložený pečicím papírem, zakápneme olejem, osolíme, opepříme, posypeme semínky a pečeme při 180 stupních dozlatova a křupava.
- V hrnci nahřejeme ghí nebo olej a přidáme najemno nakrájenou šalotku. Poté přidáme na kostičky nakrájenou dýni, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a promícháme, zalijeme vývarem a vaříme na mírném ohni asi 25 minut.
- Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Dochutíme pepřem, solí, promícháme se smetanou a ještě krátce povaříme. Nakonec zamícháme med.
- Polévku podáváme spolu s pečenou dýní se semínky, posypeme klíčky a chilli vločkami, můžeme ještě zakápnout smetanou. Dobrou chuť!