Jidáše jsou na Velikonoce velmi oblíbené a u nás doma se po nich vždy rychle zapráší. Zkoušela jsem tentokrát variantu bez laktózy a jsou výborné, takže budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a dáte mi vědět, co vy na ně :). Krásný den, T.
Jidáše
Vytisknout receptIngredience
- 30 g čerstvého droždí
- 150 ml rostlinného mléka nebo mléka bez laktózy
- 50 g moučkového třtinového cukru
- 1 sáček skořicového cukru (nebo vanilkového)
- 400 g hladké mouky
- 100 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
- 1 vejce na potření
- dle chuti perlový cukr (možno vynechat a nahradit zakápnutím medem)
Postup
- Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme trochou vlažného mléka, v teple necháme vzejít kvásek.
- Mouku prosejeme a smícháme se zbylým cukrem a skořicovým nebo vanilkovým cukrem. Přilijeme olej, zbylé mléko a přidáme kvásek. Hněteme na hladké kompaktní těsto – ideálně 10 minut, potom necháme v teple asi 1,5 hodiny kynout.
- Těsto propracujeme rukama a rozdělíme na stejně veliké dílky, ze kterých tvoříme libovolné tvary. Přemístíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme dalších asi 30 minut kynout, potřeme prošlehaným vejcem a posypeme perlovým cukrem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut, průběžně kontrolujeme! Necháme vychladnout a můžeme podávat. Dobrou chuť!