Tento dort jsem měla v plánu delší dobu, ale stále nějak nebyl čas, jistě to znáte. Barvit ho ani nemusíte a bude vypadat krásně i třeba s kávovým krémem. Jsem ráda, že jsem konečně objevila nemáslový krém, který pěkně drží tvar, když je nachlazený, tak budu moc ráda, když ho taky zkusíte a dáte mi vědět, jak Vám chutná. Použitá, čistě PŘÍRODNÍ barviva mám od Unicorn superfoods.
Volánkový dort se spirulinou, goji a pitahayou
Vytisknout receptIngredience
- Na korpus:
- 100 g mletého kokosu
- 100 g třtinového cukru moučka
- 30 g hrubé mouky
- 4 vejce
- 1 lžička mleté vanilky bourbon
- pár kapek vanilkového aroma
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- Na krém:
- 250 g mascarpone
- 1 kelímek smetany ke šlehání 40 %
- 4 lžíce medu (nebo dle chuti více)
- 2 lžičky prášku z modré spiruliny
- 2 lžičky prášku z růžové pitahayi
- 2 lžičky prášku z černého goji
- mražené maliny na dozdobení
Postup
- V míse utřeme do hladké světle žluté pěny 4 žloutky, cukr moučka, vanilkové aroma, nastrouhanou kůru a semínka z vanilky. Ke směsi přidáme kokos, hrubou mouku a promícháme. Zvlášť ušleháme pevný sníh ze 4 bílků a poté ho opatrně zapracujeme do kokosové směsi. Sníh musí být velmi pevný a přimíchaný pomalu, aby Vám korpus hezky vyskočil.
- Jednu větší dortovou formu (průměr cca 20 cm) nebo dvě menší (cca 15 cm) vymažeme máslem a vysypeme dětskou krupičkou nebo hrubou mouku. Směs přelijeme do formy/forema pečeme při 180 stupních asi 30 minut. Po upečení necháme korpus zcela vychladnout.
- Připravíme krém – smetanu ke šlehání vyšleháme dotuha a promícháme s mascarpone, přidáme med a potom krém rozdělíme na tři díly. Každý díl obarvíme jiným práškem, spirulinou, goji a pitahayou. Krémy poté postupně navrstvíme mezi prořezané korpusy, na dozdobení dortu si necháme jen růžové krémy. Dáme je cca na 30 minut nachladit do ledničky.
- Nachlazené krémy dáme do cukrářského sáčku s hladkou širokou trubičkou a začneme zdobit, volánky vytváříme vždy kolmo k dortu ze spodní části směrem k horní. Nakonec dort můžeme dozdobit mraženými malinami a dáme ho ztuhnout do ledničky alespoň na 4 hodiny. Dobrou chuť!