Na vyzkoušení těchto koláčků jsem se moc těšila, protože jsem na ně chtěla použít náš bílý mák. Bílý mák nechutná stejně jako ten klasický, chutná spíše oříškově, ale chuť je velmi jemná. Jsem také moc ráda, že se kynuté těsto povedlo z rostlinného mléka…takže budu moc ráda, když koláčky také vyzkoušíte. Chtěla jsem je i posypat drobenkou, ale potom mi to přišlo líto, že nebude zdobení vidět…:D, tak jsem z drobenky připravila crumble. Klidně ale drobenku přidejte..
Kynuté koláčky s mákem
Vytisknout receptIngredience
- Na těsto:
- 30 g čerstvého droždí
- 150 ml mandlového mléka, vlažného
- 50 g moučkového cukru
- 400 g hladké mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
- Na náplň:
- 100 g mletého bílého máku
- 100 g mletého máku nebo 200 g mletého máku, když neseženeme bílý..
- 250 ml mandlového mléka
- 2 lžíce cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce rumu
- Na dokončení:
- 1 vejce
- mandle
- brusinky
Postup
- V hrnku zalijeme rozdrobené droždí trochou vlažného mléka a přidáme lžičku cukru. V teple necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, zbylé mléko, vzešlý kvásek a olej. Vypracujeme pevné těsto (nejlépe to jde v robotu), které alespoň 5-10 minut hněteme. Dle potřeby přidáme trochu mouky.
- Těsto zakryjeme a necháme v teple kynout asi 1,5 hodiny, v polovině kynutí těsto krátce propracujeme.
- Připravíme náplně. V hrnci smícháme mletý bílý mák s polovinou množství mléka, cukrů, medu a rumu. Vaříme na mírném ohni za občasného míchání asi 10 minut. Stejným způsobem připravíme náplň z klasického máku.
- Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a z každé vykrájíme asi 9 stejně velikých dílků, ze kterých vytvarujeme kuličky, které přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku vytlačíme dnem skleničky na koláček, celý vzniklý koláček potřeme prošlehaným vejcem a do prohlubně naneseme bílou i klasickou makovou náplň. Náplní nešetříme :). Koláčky s bílým mákem dozdobíme brusinkami, koláčky s klasickým mákem mandlemi. Koláčky necháme kynout ještě dalších asi 20-30 minut.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 stupních asi 30 minut, během pečení je kontrolujeme!! Dobrou chuť!
1 komentář
Rattling excellent info can be found on site.Money from blog