Linecké je klasické cukroví a patří mezi celkem oblíbené, co myslíte? Jeho specifická chuť zkrátka patří k Vánocům, alespoň pro mě! Co se týká těsta, pěkně se s ním pracuje, ale cukr jsem zde nenahradila medem, to jsem se totiž bála, co „to“ udělá a měla jsem strach, že by těsto nemělo tu správnou konzistenci. Pokud prosím ale někdo z vás máte zkušenost s Lineckým, které je slazené jen medem, budu moc ráda, když mi dáte vědět! Krásný předvánoční týden vám moc přeju!
PS: Fotografie k tomuto receptu vznikly ve fotoateliéru Mocup space a mně se splnil sen zkusit si fotit v profesionálním fotoateliéru. Jukněte na stránky www.mocup.space kde si můžete zarezervovat termín fotografování a zjistíte o něm více informací, je plně vybavený s profesionálním osvětlením, zázemím, plus mají plno krásných podkladových desek, takže nádhera!
This recipe is for a traditional czech Christmas cookies or sweets called „linecké“ and it´s a very popular one! This one just reminds me of Christmas. Have a great Christmas time my dears and enjoy it! I photographed these pictures in a beautiful photo studio in a historical center of Prague and it´s Mocup space. I really enjoyed this shooting because I was able also to work a lot with light etc. and create what I love.
Linecké cukroví
Vytisknout receptIngredience
- 210g hladké mouky/ 210g of all purpose flour
- 140g másla (studeného)/ 140g of unsulted butter (cold)
- 2 žloutky/ 2 egg yolks
- 50g cukru moučka/ 50g of sugar powder
- semínka z 1 vanilkového lusku nebo 1 lžička semínek vanilka bourbon nebo jeden vanilkový cukr s kousky pravé vanilky/ vanilla seeds from 1 vanilla bean
- 1 lžička citronové šťávy/ 1 tsp of lemon juice
- Na náplň/ for the filling:
- cca 2-3 vrchovaté lžíce marmelády z červeného rybízu, ideálně bez peciček + půl lžičky medu + asi lžička vody/ 2-3 tbsp of red currant jam + 1/2 of runny honey + a little bit of water
- cukr moučka na poprášení/ sugar powder
Postup
- Mouku s cukrem prosejeme na pracovní plochu, přidáme všechny ostatní ingredience, máslo nastrouhané na hrubém struhadle a zpracujeme rukama nebo pomocí robotu na hladké těsto./ Mix together sifted flour and sugar and add all the other ingredients also add grated cold butter. Use your hands to create a smooth dough.
- Těsto dáme přes noc do lednice./ Cover your dough and put it into the fridge overnight.
- Na pomoučněné pracovní ploše těsto rozválíme na tenký plát a vykrajujeme požadované tvary, vždy spodní a horní díl. Pokud se těsto trhá, je lepší vyválet ho mezi dvěma potravinářskými fóliemi. Pečeme na pečicím papírem vyloženém plechu při 160 stupních cca 8 minut, nebo i méně, kontrolujeme, pozor, linecké má tendenci se připalovat! / Flour your working space and work the dough a little bit with your hands, now use a rolling pin to create a thin circle just you can cut out your future sweets with a little cutters of different shapes. Put them on a baking tray with baking sheet and then put them into the oven preheated to 160 degrees for approx. 8 minutes. Attention, they are easy to be burnt.
- Hotové cukroví necháme zcela vychladnout a můžeme ihned slepovat rybízovou marmeládou smíchanou s medem a vodou. Těsně před podáváním cukroví pocukrujeme. Dobrou chuť!/ Leave your shapes to cool down completely. Now you can prepare a filling so mix together the jam, honey and water. With a help of spoon of knife put a little bit on a half of your sweet and put another one on it to stay sticked. Serve sugar powdered. Enjoy! These sweets should be stored in a dry, cold and dark place and they will be ok for more than 2 weeks.