Rolovaný dort jsem zkoušela poprvé a vypadá celkem snad i efektně, při jeho přípravě jsem si připadala trochu jako v Karlíkově továrně na čokoládu 😀 co na něj říkáte? Mějte krásné a veselé Velikonoce.
Rolovaný velikonoční dort
Vytisknout receptIngredience
- Na korpus:
- 4 vejce
- 100 g moučkového třtinového cukru
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 150 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
- 2 lžíce kakaa
- Na krém:
- 250 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání
- pár kapek vanilkového extraktu
- 1 třtinový vanilkový cukr
- 1-2 lžíce medu
- 120 g čokolády 70 % kakaa
- Na ozdobení:
- čokoládová vajíčka
- velikonoční zajíčci (použila jsem mini od Lindt)
- lístky máty nebo jedlé květy
Postup
- Vejce vyšleháme pomocí elektrického šlehače s cukrem, postupně tenkým pramínkem přiléváme olej. Mouku prosejeme spolu s kypřicím práškem a kakaem. Obě směsi smícháme dohromady a vlijeme na pečicím papírem vyložený plech, stěrkou rozetřeme po celé ploše plechu. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů 10 minut, pozor ne více!
- Ještě horký plát srolujeme do rolády, stáhneme papír a rozkrojíme na tři stejně veliké obdélníky. Všechny srolujeme dohromady a necháme stranou.
- Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a necháme vychladnout. V míse smícháme mascarpone se smetanou a vanilkovým extraktem, poté šleháme pomocí šlehače, přidáme vanilkový cukr a čokoládu, vyšleháme na hladký krém.
- Korpusy rozdělíme a postupně opět srolujeme, promazané připraveným krémem. Nakonec krémem potřeme celý dort. Povrch dortu dozdobíme zajíčky, vajíčky a mátou nebo jedlými květy. Dort dáme vychladit do ledničky alespoň na 4 hodiny. Dobrou chuť!