Tento dort jsem chtěla už moc dlouho vyzkoušet a je bezva! A navíc! Pokud na přípravu sušenek použijeme bezlepkovou mouku je celý bezlepkový. Těsto je hezky vláčné a nadýchané, krásně jemné. Na domečky jsem použila speciální silikonovou formu, ale domečky můžete i jen vykrojit a pak ozdobit cukrovou polevou – na polevu uvádím jediné možné množství a to je z 1 bílku – což je dost polevy 😀 takže je ideální pečení sušenek spojit s pečením perníčků nebo jiných sušenek, které polevou ozdobíme, taky jsem to tak udělala.
Ingredience
- Na korpus:
- 1 a 1/2 hrnku nalámané tmavé čokolády 70 % kakaa
- půl hrnku tekutého medu nebo třtinového cukru moučka
- 6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
- špetka soli
- 90 g másla plus na vymazání formy
- Na sušenkové domečky:
- 200 g hladké mouky
- 50 g tekutého medu nebo moučkového cukru
- 100 g studeného másla
- 1 vejce
- špetka soli
- semínka z 1 vanilkového lusku
- mouka na posypání pracovní plochy
- Poleva:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžičky solamylu
- 1 lžička citronové šťávy
- Na krém:
- 250 g mascarpone
- 1 kelímek smetany ke šlehání 40 %
- dle chuti med nebo moučkový cukr
- skořice na posypání
Postup
- Zaděláme těsto na sušenky. Můžeme je upéct i týden předem. V míse smícháme všechny ingredience na těsto a vypracujeme hladké pevné těsto. Zakryjeme ho fólií a vložíme asi na hodinu do chladničky odležet.
Těsto propracujeme rukama a natlačíme do silikonové formy s domečky. Naplněné formy přeneseme na plech a pečeme cca 12 minut v troubě vyhřáté na 180 st. Připravíme polevu, prosátý cukr smícháme s bílkem, škrobem a citronovou šťávou. Směs rozmícháme šlehačem s metlou dohladka. Dle potřeby přidáme cukr nebo citr. šťávu. Sušenky ozdobíme pomocí sáčku s tenkou špičkou a polevu necháme zaschnout. - Připravíme korpus. Čokoládu s máslem rozpustíme na vodní lázni a necháme zchladnout. Žloutky oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky přimícháme k rozpuštěné čokoládě s máslem a promícháme, pak pomalu přimícháme sníh.
- Otevírací formu na dort o průměru 15 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme do ní připravené těsto. Pečeme na 180 stupňů asi 50 minut. Korpus necháme zcela zchladnout a mezitím připravíme krém.
- Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a smícháme s mascarpone, zlehka prošleháme a dle chuti přidáme med nebo cukr. Krém navrstvíme na celý dort a pak pomocí krému přilepíme kolem dokola sušenkové domečky. Na povrch naneseme krém pomocí řezané cukrářské trubičky a zlehka posypeme skořicí. Dort necháme vychladit v chladničce alespoň 2 hodiny.