VČELAŘENÍ
Včelaření jsem si tak trochu vzala s mým manželem :D, ale jsem za to moc ráda! Je to časově hodně náročná práce za krásnou odměnu. Fungování včel, celé společenství a napojení na přírodu vnímám jako malý zázrak. V symbióze s rostlinami včely využívají jejich nektar a pyl, ze kterých vytvářejí med a za to na oplátku květiny opylují. A co teprve dokonalé fungování včel v úlu, jejich oddanost matce a ochota doslova se udřít k smrti pro dobro celku. Med je pro včelaře taková třešnička na dortu, odměna za náročnou práci. Naše prohlídka včel je vždycky zajímavá kratochvíle, protože můj muž u toho celou dobu nadává, že jsem hrozně pomalá 😀 a já vše fotím a točím, abych Vám to ukázala na Instagramu, vzala Vás s sebou do úlu. Taky se zároveň bojím žihadel, protože jsem na včelí jed alergická. Jednou jsem jich dostala 6 najednou a měla jsem silnou alergickou reakci, která naštěstí skončila dobře. Takže já jsem u úlů pomalu ve skafandru a můj muž má jen kuklu…ani rukavice nepoužívá… Kdyby vás ohledně včelaření nebo našich včel cokoliv zajímalo, napište mi, moc ráda vám odpovím a pokud chcete taky začít, pojďte do toho!
Nyní se pojďme spolu podívat, v čem je med pro nás prospěšný a proč zvolit ideálně medové recepty.
Med lze považovat za superpotravinu, protože se jedná o velmi zdravou směs (více než 180ti!) látek a vitamínů, které jsou pro naše tělo významně prospěšné, posilují imunitu, jsou ideálním zdrojem stavebních látek aniž by byl příliš zatížen zažívací trakt. Med je antibakteriální a také je výborný antioxidant, urychluje hojení ran, chrání žaludek před škodlivými bakteriemi, zahání bolesti kloubů, zvláčňuje pleť a pomáhá usnout i klidně spát. Asi proto se říká: „Kde je med, tam je zdraví.“ Konzumace medu není vhodná pouze u malých dětí zhruba do 1 roku věku a u lidí, kteří trpí cukrovkou. Med je ideální přirozený zdroj energie a pokud dodržujete zdravý životní styl je pro vás správnou volbou!
Avšak dávejte si pozor na kvalitu medu a zvolte raději lokálního včelaře, než med ze supermarketu, tady na odkazu se můžete podívat, kde ve vašem okolí je váš včelař – najděte si svého včelaře (klik)
JAK SPRÁVNĚ ROZPUSTIT MED?
Přirozenou vlastností medu je krystalizace, což není závada, ale naopak projev kvalitního medu.
Luční a květový med krystalizují rychleji, akátový a lesní med naopak pomaleji. V kuchyni je však potřeba počítat s tím, že med musíme rozpouštět správným způsobem a totiž ve vodní lázni, jejíž teplota by neměla překročit 50 stupňů. Pokud potřebujeme rozpustit menší množství medu, postupujeme podobně jako při rozpouštění čokolády na vodní lázni, tzn. mírný stupeň a v mističce v kastrůlku s vodou. Celou sklenici rozpustíme ponořením do teplé lázně, do vody, ve které ještě udržíme chvilku prst. Pokud byste med příliš zahřáli, ztratí se z něj právě ty drahocenné a prospěšné látky, pro které je tolik významný, proto ani med nedávejte do vařicího čaje, ale trochu vychladlého. Při pečení a vaření samozřejmě med částečně o své cenné látky také přichází, avšak zůstává nám zdravá verze sladké chuti. Pokud by na vás v mých receptech bylo medu až „moc“ můžete vždy zvolit také verzi půl na půl s cukrem nebo s javorovým sirupem. Moc si cením a vážím každého vašeho názoru, kritiky nebo nových podnětů, proto budu moc ráda za každý váš komentář!