Doufám, že jste měli klidný vstup do Nového roku…., mám pro vás nový recept a doplním k němu…čočka na Nový rok i po celý rok! Asi to na nějakou dobu bude můj nový recept číslo 1! Čočka je rychle uvařená a kombinace chutí je opravdu výborná, dle chuti můžete zeleninu obměnit, napadá mě, že místo papriky a rajčat by se určitě hodila také dýně.
Čočka s pečenou zeleninou, sýrem a medovou zálivkou
Vytisknout receptIngredience
- 250 g čočky beluga
- 250 g cherry rajčat na stonku
- 1 veliká červená paprika
- hrst mraženého červeného rybízu
- 100 g sýra feta
- 3-4 stroužky česneku
- rozmarýn
- sůl
- mletý pepř
- olivový olej
- Na zálivku:
- 5 lžic olivového oleje
- citronová šťáva
- asi 1-2 lžíce medu
- sůl
- mletý pepř
- petrželka
- nasucho opražené plátky mandlí
Postup
- Čočku uvaříme doměkka podle návodu na obalu.
- Do zapékací formy dáme na nudličky nakrájenou papriku, omytá rajčata i se stonkem, rybíz a vše zakápneme olejem, osolíme, opepříme, přidáme rozmarýn. Dáme péct na 220 stupňů asi na 20 minut. Na dalších 10 minut pečení přidáme rozdrobený sýr feta.
- Uvařenou čočku slijeme. Připravíme zálivku, v misce smícháme olej, med, dle chuti přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a nasekanou petrželku.
- V míse nebo na talíři smícháme čočku s pečenou zeleninou se sýrem. Podáváme spolu se zálivkou a plátky mandlí. Dobrou chuť!