Krásný pátek, dnes opět se sladkým receptem. Na každou dětskou oslavu nebo i jen tak se hodí domácí sušenky! Pokud chcete zazářit, je tady pro milovníky dinosaurů možnost zakoupit speciální embosovaná vykrajovátka, která jsem já sehnala na internetu. Použít můžete třeba i různé otisky stop dětských hraček – například dinosauří! Děti budou nadšené! Pečete doma sušenky? A které jsou Vaše oblíbené?
Domácí sušenky
Vytisknout receptIngredience
- 400 g hladké mouky (plus na posyp pracovní plochy)
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla (studeného)
- 2-4 lžíce tekutého medu
- 1 vejce
- špetka soli
- semínka z 1 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilky bourbon
- mouka na posypání pracovní plochy
- Na polevu:
- 1 bílek
- 120 g moučkového cukru
- 2 lžičky solamylu
- 1 lžička citronové šťávy
Postup
- Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady a vypracujeme hladké pevné těsto. Zakryjeme ho a vložíme asi na hodinu do chladničky odležet.
- Těsto propracujeme rukama a oddělíme třetinu, kterou vyválíme na pomoučněné pracovní ploše na tenký plát. Pomocí embosovaných vykrajovátek vykrájíme požadované tvary, vykrajovátka nezapomeneme poprášit moukou. Můžeme použít také např. embosovaný váleček nebo otisky hraček (například dinosauří nohy). Postupně takto zpracujeme celé těsto.
- Vykrájené sušenky přemístíme na plechy vyložené pečicím papírem a jednotlivé plechy pečeme každý cca 12 minut v troubě vyhřáté na 180 st. Hotové sušenky necháme vychladnout na mřížce.
- Připravíme polevu, prosátý cukr smícháme s bílkem, škrobem a citronovou šťávou. Směs rozmícháme dohladka. Dle potřeby přidáme cukr nebo citr. šťávu. Sušenky ozdobíme pomocí sáčku s tenkou špičkou a polevu necháme zaschnout.
TIP: Do těsta můžeme přidat také chia semínka nebo lněné semínko. Polevu můžeme vynechat a sušenky podávat neozdobené.