Jakékoliv recepty s chřestem jsou moje oblíbené. Když se jedná o chuťové zajímavou kombinaci slaných a nakyslých chutí jsem nadšená! Pojďte také zkusit tuto kombinaci – tak trochu v duchu „švédského stolu“, kdy si na talíř vlastně dáváme různé chuťové variace. Chřest se svěžím dipem chutná skvěle a tak se z tohoto jídla může snadno stát oblíbený oběd, svačinka nebo lehká večeře.
Jarní talíř s chřestem
Vytisknout receptIngredience
- 400 g baby brambor (tzn. malých kulatých)
- sůl
- olivový olej
- pepř
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 4 vejce
- 250 g zeleného chřestu
- 1 svazek ředkviček
- olivy kalamata (zelené a černé)
- 1 řepa chioggia (možno nahradit salátovou okurkou)
- 40 ml rýžového octa
- 1 lžička tekutého medu
- asi 5 cherry rajčat
- hrachové lusky dle chuti
- Na dip:
- 1 kelímek bílého jogurtu
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
- naklíčená brokolice (nebo jiné micro greens) k podávání
Postup
- Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě do poloměkka, vaříme cca 10 minut. Poté je necháme trochu zchladnout a přemístíme je na plech vyložený pečicím papírem. Nakrájíme je na poloviny, zakápneme olejem, lehce osolíme, opepříme, přidáme koření a promícháme. Pečeme do křupava při 250 stupních asi 10 minut.
- Mezitím uvaříme vejce (vařím 7 minut, aby žloutek zůstal trochu vláčný). Dále uvaříme v osolené vodě očištěný a tvrdých konců zbavený chřest. Vaříme maximálně 5 minut.
- Ředkvičky očistíme a nakrájíme, lusky a rajčata také. Řepu nakrájíme na co možná nejtenčí plátky. V misce smícháme ocet s trochou vody a medem, plátky řepy vložíme do nálevu.
- Uvařená vejce oloupeme a rozpůlíme. Připravíme dip, v misce smícháme jogurt a dle chuti přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Na talíř naservírujeme brambory, chřest, vejce, zeleninu, okapanou řepu, olivy a vše zasypeme naklíčenou brokolicí a mletým pepřem. Ihned podáváme s připraveným dipem. Dobrou chuť!