Dorty s želé asi člověk buď miluje nebo nesnáší…, a já je tedy poslední dobou miluju…odstartovala to ochutnávka koláče s malinami a želé v mojí oblíbené kavárně a zatím mě chuť nepřešla, navíc maliny, ňaaam! Pokud tedy hledáte nepečený dezert, který zanechá dojem, není přeslazený a zároveň nad jeho přípravou neběháte v kuchyni půl dne, je to tento cheesecake.
Malinový cheesecake
Vytisknout receptIngredience
- Na korpus:
- 100 g podlouhlých cukrářských piškotů
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 50 g změklého másla
- Na krém:
- 200 g mražených nebo čerstvých malin
- 100 g třtinového moučkového cukru
- 20 g medu
- 500 g polotučného tvarohu
- 100 ml 40 % smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
- 10 g želatiny v plátcích
- Na želé:
- 1 sáček červeného dortového želé
- 60 g třtinového krupicového cukru
- 200 g mražených nebo čerstvých malin
- maliny na zdobení
- máta na zdobení
Postup
- Piškoty rozmixujeme najemno a zakápneme smetanou, poté zapracujeme změklé máslo (nejlépe to jde rukama) a vzniklou hmotu natlačíme na dno tukem vymazané a moučkovým cukrem vysypané formy na dort (26 cm).
- Maliny prohřejeme v kastrůlku spolu s trochou vody a cukrem, mělo by nám vzniknout hrubší pyré. Směs necháme vychladnout a přimícháme do ní med.
- V míse vyšleháme smetanu ke šlehání na šlehačku. Asi 4 lžíce (podle velikosti naší řezané trubičky) si dáme stranou.
- V jiné míse smícháme tvaroh a vychladlou malinovou směs. Dle chuti můžeme přisladit medem. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a přimícháme do tvarohového krému, nakonec vmícháme vyšlehanou šlehačku. Krém nalijeme do formy na korpus a dáme ztuhnout do chladničky.
- Mražené nebo čerstvé maliny rozložíme na celý povrch cheesecaku (já jsem použila mražené). Dortové želé připravíme podle návodu na obalu a nalijeme na připravené maliny. Asi 15 minut počkáme a poté dáme dort min. na 60 minut do chladničky. Před podáváním povrch dozdobíme pusinkami ze šlehačky, kterou jsme si dali stranou (naneseme pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou), malinami a mátou. Dobrou chuť!