Sklizeň letního ovoce je v plném proudu, takže ho můžeme využít na přípravu fajn moučníků, co říkáte? Strouhaná buchta je klasika a ovoce ji posune zase o level výš, avšak je potřeba počítat s tím, že ovoce pustí šťávu, takže buchta je opravdu šťavnatá 🙂 použít můžeme meruňky (hodí se pro jejich kyselost), ale bude skvělá i s jahodami nebo malinami, případně nic nepokazíte klasikou zcela bez ovoce…je strouhaná buchta vaše oblíbená? A zkoušeli jste ji také s ovocem? Budu moc ráda, když mi dáte vědět a krásnou neděli!
Strouhaná buchta s meruňkami
Vytisknout receptIngredience
- 200 g ovesné mouky (pokud nemáte použijte třeba celozrnnou špaldou nebo klidně i klasickou..)
- 200 g hladké mouky
- 100 g třtinového moučkového cukru
- 1 sáček kypřicího prášku s vinným kamenem
- 40 g holandského kakaa
- 250 g másla
- 3 žloutky
- 3 lžíce mléka
- Na náplň:
- 750 g odtučněného tvarohu (můžeme použít i polotučný nebo plnotučný)
- 50 g třtinového moučkového cukru
- 50 g medu
- 2 sáčky vanilkového cukru (používám s pravou vanilkou)
- šťáva a kůra z poloviny bio citronu
- 3 vejce
- cca 10 meruněk (dle velikosti) nebo jiného ovoce (jahody, maliny)
Postup
- Do mísy prosejeme obě mouky spolu s cukrem, kypřicím práškem a kakaem. Poté přidáme na kousky nakrájené studené máslo, žloutky a mléko. Rukama vypracujeme pevné těsto, které rozdělíme na poloviny, jednu polovinu dáme do lednice, druhou do mrazáku, obě asi na 60 minut.
- Tvaroh smícháme s cukrem, medem, vanilkovým cukrem, šťávou a kůrou z citronu, poté důkladně přimícháme všechna vejce.
- Pekáček nebo zapékací formu (20×30 cm) vyložíme pečicím papírem. Těsto vyndáme z lednice a rozválíme na vyšší plát, přeneseme ho do připravené formy a dle potřeby přimáčkneme tak, aby bylo pokryté celé dno. Navrstvíme tvarohovou náplň. Meruňky či jiné ovoce omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Povrch tvarohové náplně poklademe ovocem. Z mrazáku vyjmeme druhou část těsta a na hrubém struhadle nastrouháme přímo na povrch buchty.
- Pečeme při 160 stupních 45 minut, poté necháme vychladnout ve formě/pekáčku a nakrájíme na porce. Dobrou chuť!
8 komentáře
Tento koláč pečeme „40“ let…pro mladé kuchařinky určitě novinka. Výborný s ovocem i bez ?.
Tento koláč pečeme „40“ let…pro mladé kuchařinky určitě novinka. Výborný s ovocem i bez ?.
To je pravda 🙂 je to taková klasika, která nikdy neomrzí, ani já už nejsem nejmladší a pekla jsem poprvé 😀
Vynikající recept, úplně se to rozplývá v půdě.
To mám obrovskou radost, že chutná 🙂