Dnes jsem pro Vás připravila recept, který může být veganský nebo i klasický, podle Vás 🙂 – výborný čokoládový dort s dokonale vláčným korpusem a la sachr. Myšlený jako dárek z lásky, třeba na Valentýna. Pokud nemusíte máslové krémy je možné připravit ve variantě bez laktózy smetanový krém z krémového sýra bez laktózy, smetany bez laktózy a kakaa. Pro klasickou verzi je možné použít mascarpone, smetanu a kakao, ale krém nedrží moc dobře tvar, bylo by možné do něj přidat ještě ztužovač, ale stejně nedocílíme stejného efektu, jako u máslového krému. A co vy, pečete na Valentýna pro své blízké?
Valentýnský dort
Vytisknout receptIngredience
- Na korpus:
- 220 ml kokosového mléka (nebo klasického mléka či jiného rostlinného mléka)
- 1,5 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
- 160 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 160 g třtinového nebo klasického cukru (možno nahradit také tekutým medem)
- pár kapek vanilkového aroma
- 140 g hladké mouky
- 50 g holandského kakaa
- mletá vanilka
- špetka soli
- půl lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- Na krém:
- 50 g veganské čokolády na vaření nebo kvalitní hořké čokolády bez obsahu laktózy
- 125 g rostlinného tuku nebo másla bez laktózy (nebo klasického másla), změklého
- pár kapek vanilkového aroma
- 2 lžíce moučkového cukru nebo medu
- 1 vejce
- asi 120 g meruňkového džemu
- Na zdobení:
- cukrářské zdobení
- jahody
Postup
- V míse smícháme mléko, citronovou šťávu, olej, cukr (med) a aroma. V jiné míse smícháme prosátou mouku, prosáté kakao, vanilku, špetku soli, kypřicí prášek a sodu. Poté obě směsi smícháme dohromady.
- Dvě formy na dort (průměr asi 11 cm) nebo jednu formu na dort (průměr asi 22 cm) vymažeme rostlinným tukem/máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme těsto a pečeme při 170 stupních asi 30 minut (dvě malé formy) nebo 50 minut (jednu větší formu). Vyzkoušíme špejlí. Korpusy necháme vychladnout na mřížce.
- Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a necháme zchladnout. Máslo nebo rostlinný tuk vyšleháme s cukrem/tekutým medem a žloutkem do pěny, poté postupně přidáme všechnu rozpuštěnou zchladlou čokoládu. Bílek vyšleháme se špetkou soli na pevný sníh. Nyní čokoládovou směs smícháme se sněhem, vytvoří se podivná konzistence, ale to se nic neděje, mícháme dále až do dokonalého spojení.
- Džem prohřejeme v kastrůlku, v případě potřeby přidáme trochu vody. Vychladlé korpusy/korpus vodorovně rozkrojíme a potřeme džemem. Vyskládáme na sebe a potřeme ze všech stran krémem. Poté zbylý krém naneseme pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou po obvodě dortu. Posypeme zdobením a přidáme nakrájené jahody. Dobrou chuť!