Medovníkové kuličky jsou taková klasika, která však nikdy neomrzí a tak jsem se i já vrhla na jejich přípravu! Vyzkoušela jsem variantu bez laktózy a musím říct, že jsou opravdu vynikající a zaprášilo se po nich. Příprava sice zabere nějaký ten čas, ale rozhodně se vyplatí, takže se těším, co na ně řeknete.
Medovníkové kuličky bez laktózy
Vytisknout receptIngredience
- Na medovníkové pláty:
- 500 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 60 g rostlinného másla nebo másla bez laktózy
- 4 lžíce medu
- 100 g moučkového cukru nebo třtinového moučkového cukru
- 2 celá vejce
- Na domácí karamel:
- 200 g krupicového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání bez laktózy
- špetka soli
- Na dokončení:
- 200 g rostlinného másla nebo másla bez laktózy
Postup
- Mouku promícháme s jedlou sodou. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Med použijeme tekutý, pokud ho nemáme, také ho (při nízké! teplotě), rozpustíme. V míse promícháme metlou cukr s medem, máslem a vejci.
- Připravenou vaječnou směs dáme do mísy robota a postupně přidáváme moučnou směs, mícháme do vzniku kompaktního těsta. Poté těsto rozdělíme na dva díly a každý vyválíme přímo na papíru na tenký plát. Pláty dáme i s papíry na plechy a pečeme v troubě při 180 stupních asi 10 minut dozlatova. Potom je necháme zcela vychladnout.
- Mezitím připravíme karamel, na mírném ohni rozpustíme cukr a postupně za stálého míchání přiléváme horkou smetanu, přidáme špetku soli. Jakmile je karamel hezky hladký, dáme ho stranou.
- Vychladlé pláty rozlámeme na menší kusy a rozmixujeme najemno. Ze vzniklé směsi odebereme asi 2 veliké hrsti stanou na obalování, zbylé drobečky smícháme s rostlinným máslem a připraveným karamelem. Jakmile je směs kompaktní dáme jí na 2 hodiny do chladničky.
- Ze směsi tvarujeme ručně kuličky, které obalíme v drobečcích z korpusu a dáme je do papírových košíčků (možno i vynechat). Kuličky můžeme ihned konzumovat, nebo uložit do lednice, kde (možná :D) vydrží asi týden. Dobrou chuť!