Perníčky jsem pekla poprvé minulý rok a letos už několikátou dávku. Tyto jsou vhodné k zaležení a jsou moc dobré, koření je tam výraznější, což mám ráda, jen pozor na pečení, čas je u perníčků skutečně rozhodující, tak je potřeba vycházet ze zkušenosti s vaší troubou a tím, jak vám peče, není dobré je přepéct. Dejte mi vědět, pokud recept vyzkoušíte, budu moc ráda. Přeju Vám příjemné čekání na Ježíška a hlavně v klidu. Já mám zatím částečně napečeno a připraveno, ale ještě mě spousta úkolů čeká..jak jste na tom vy?
Ingredience
- 400 g hladké mouky (nebo 200 g hladké, 200g celozrnné žitné)
- 100 g cukru moučka
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžičky perníkového koření
- 1 lžíce holandského kakaa
- 50g másla (studeného)
- 2 vejce
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 bílek na potření
- Na cukrovou polevu:
- 1 bílek
- 120-150 g cukru moučka
- 2 lžičky solamylu
- cca 1 lžička citronové šťávy
Postup
- V míse smícháme prosátou mouku, prosátý cukr moučka, jedlou sodu, perníkové koření a kakao. Přidáme na malé kousky nakrájené nebo nastrouhané studené máslo, celá vejce a med. Rukama vypracujeme pevné hladké těsto, které zakryjeme potravinovou fólií a necháme přes noc odležet v lednici.
- Těsto vyjmeme cca 30 min předem z lednice, rozdělíme si ho na dva kusy a postupně propracujeme rukama, aby změklo. Na pomoučněné pracovní ploše ho rozválíme na tenký plát o síle cca 3-4 mm. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Vykrájíme perníčky a přeneseme je na pečicím papírem vyložené plechy. Perníčky pečeme cca 8 minut, průběžně je kontrolujeme.
- Připravíme cukrovou polevu na zdobení. Potřebujeme 120-150g minimálně jednou, ale klidně i dvakrát prosátého moučkového cukru a 1 přeceděný bílek pokojové teploty. K cukru přidáme 2 lžičky solamylu a nyní všechny ingredience, tj. včetně citrónové šťávy velmi důkladně promícháme pomocí elektrického šlehače. Pokud se nám zdá, že je to potřeba přidáme citrónovou šťávu nebo případně cukr, ale myslím si, že by to nemělo být potřeba, vyzkoušejte si konzistenci nanečisto a případně přidejte cukr nebo citr. šťávu a opět důkladně promíchejte.
- Zdobíme zcela vychladlé perníčky. Na zdobení jsem použila cukrářský pytlík s velmi tenkou špičkou. Poleva rychle tuhne, tak je potřeba s tím počítat. Toto množství polevy z 1 bílku vám vystačí až na 8 plechů, čili dvojitou dávku perníčků.