Tipy na jídla s sebou do práce se vždy hodí, je to tak? U tohoto receptu se mi líbí, že snadno vyladíte různé obměny. Místo kuskusu můžeme použít rýži, těstoviny, quinou a klidně i brambory. Místo lososa můžeme zvolit krůtí maso, kuřecí, jinou rybu nebo tofu. A zeleninka – tam se fantazii meze také nekladou, použijte vše, co vám chutná! Lahůdkové droždí posune vše zase o kousek dál, protože jídlu dodá pátou chuť umami. A jestli nejste milovníky teriyaki omáčky, můžete použít sójovou nebo klidně jen olivový olej, citron, sůl a pepř :).
Kuskus se zeleninou a teriyaki lososem
Vytisknout receptIngredience
- 300 g kuskusu
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- hrst cherry rajčat
- sušená rajčata v oleji
- kukuřice v konzervě dle chuti
- lahůdkové droždí
- olivový olej
- sůl
- mletý pepř
- koření na grilovanou zeleninu
- 2 porce lososa
- asi 50 ml teryiaki omáčky
- bylinky nebo klíčky k podávání
- Na zálivku:
- cca 6 lžic olivového oleje
- med dle chuti
- citronová nebo limetová šťáva dle chuti
- sůl dle chuti
- mletý pepř dle chuti
Postup
- Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na kostky, které v míse zakapeme teriyaki omáčkou. Necháme alespoň hodinu marinovat.
- Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, přidáme nakrájená sušená rajčata, posypeme kořením na grilovanou zeleninu (pozor většinou obsahuje sůl, takže již nesolíme, ale pokud sůl neobsahuje, tak zeleninu ještě osolíme) a zakapeme olejem, pečeme při 170 stupních asi 15 minut dozlatova.
- Mezitím připravíme podle návodu na obalu kuskus. Hotový kuskus osolíme, načechráme vidličkou a zakapeme olivovým olejem, poté ho promícháme s lahůdkovým droždím (dala jsem asi 2 lžíce) a s připravenou upečenou zeleninou a kukuřicí.
- Namarinovaného lososa napícháme na špejle a opečeme na olivovém oleji ze všech stran dozlatova. Osolíme. V uzavíratelné skleničce smícháme všechny suroviny na zálivku. Vše uložíme do krabičky s sebou a můžeme jíst studené i teplé, lososa můžeme ještě zakápnout teriyaki omáčkou a vše při podávání zalijeme zálivkou. Kdo má rád, přidá ještě klíčky nebo nasekanou bylinku. Dobrou chuť!
1 komentář
You have noted very interesting points! ps nice internet
site.Leadership