Velikonoce se pomalu a jistě blíží a i když už je asi podruhé za sebou neprožijeme v běžném režimu, byla by škoda je vynechat, co říkáte? Je to skvělá příležitost upéct si něco dobrého! Mám pro vás proto v předstihu recept na cheesecake, který je jemný a krásně krémový, u nás doma se po něm jen zaprášilo, doufám, že ho také vyzkoušíte a bude vám chutnat stejně jako nám.
Velikonoční cheesecake
Vytisknout receptIngredience
- Na korpus:
- 150 g sušenek (kakaové, ovesné, máslové, oreo..)
- 80 g másla, rozpuštěného
- Na krém:
- 250 g lučiny
- 250 g polotučného tvarohu
- 150 g hořké čokolády min. 60 % kakaa
- 50 g medu
- 3 žloutky
- 50 g moučkového třtinového cukru
- 10 g plátkované želatiny
- 1 kelímek 40 % smetany ke šlehání
- čokoládová vajíčka na dozdobení (použila jsem 2 balení schoko bons)
- čokoládové hoblinky
- čokoládová vajíčka v polevě, drcená
Postup
- V míse smícháme lučinu s tvarohem, přimícháme med.
- Na vodní lázni rozpustíme čokoládu, necháme zchladnout.
- Dle návodu na obalu necháme nabobtnat želatinu. V jiné míse na vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem (teplota vodní lázně by neměla být vyšší jak 65 stupňů) do husté pěny, poté přimícháme želatinu vymačkanou od vody, důkladně mícháme až do úplného rozpuštění želatiny a směs přimícháme k tvarohové směsi.
- Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a přimícháme k připravené želatinové směsi, nakonec vmícháme také zchladlou rozpuštěnou čokoládu.
- Otevírací formu na dort (26 cm) vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme tukem. Sušenky rozmixujeme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Hmotu natlačíme na dno formy a nalijeme na ni připravený krém.
- Povrch dozdobíme čoko hoblinkami, vajíčky a dáme ztuhnout alespoň na 4 hodiny do chladničky. Dobrou chuť.