Letos pro vás mám poslední druh vánočního cukroví a je to cukroví bezlepkové, jen s použitím medu. Nám doma moc chutnalo a už je fuč! Letos jsem zkoušela různé nové druhy, ale mým nejoblíbenějším stejně zůstávají Ischelské dortíčky. Který druh je váš nejoblíbenější? Krásné pondělí vám moc přeju!
Soo the last Christmas sweets recipe is here! Hope you will like it! These are my glutenfree honey sponge biscuits with coffee cream, topped with chocholate! We all liked them so much at home, because they are not too sweet. What is your favourite Christmas sweet flavour? Wish you a great Monday dear all!
Mandlové piškotky s kávovým krémem
Vytisknout receptIngredience
- Na piškoty/ for the sponge biscuits:
- 250g mletých mandlí/ 250g of shredded almonds
- 2 lžíce tekutého medu/ 2 tbsp of runny honey
- 2 bílky/ 2 egg whites
- 100 ml vody /100ml of water
- Na krém/ for the cream:
- 150g másla (změklého) / 150g unsalted butter (softened)
- 2 lžíce tekutého medu/ 2 tbsp of runny honey
- cca 70g kvalitní tmavé čokolády 70% kakaa/ 70g of high quality dark chocolate 70% of cocoa
- 1-2 lžičky mleté kávy (zalité vařicí vodou)/ 1-2 tsp of ground coffee
- Na polevu/ topping:
- 50g kvalitní tmavé čokolády/ 50g of high quality dark chocolate
- dle potřeby kokosový olej / coconut oil
Postup
- Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Připravíme si piškotky. Smícháme spolu všechny ingredience na piškoty a na plech vyložený pečicím papírem vytvarujeme lžicí menší oválky. Pečeme dozlatova cca 10 minut./ Preheat the oven at 175 degrees. Make the sponge biscuits first. Mix together the almonds, egg whites, honey and water. Put the baking sheets on every baking tray and with a spoon form a little ovals with this mixture. Put them into the oven for approx. 10 minutes until golden.
- Během pečení si můžeme připravit krém. Mletou kávu zalijeme v menším šálku vařicí vodou. Necháme chvíli stát a potom přecedíme. Nad vodní lázní si rozpustíme všechnu čokoládu./ Meanwhile you can prepare your cream. Bring some water into the boil and mix it with ground coffee, set aside and after few minutes strain it with the aid of strainer. Melt your chocolate.
- V míse smícháme změklé máslo, med, zchladlou rozpuštěnou čokoládu a 1-2 lžičky kávy (mletých zrníček) která nám zůstala po přecedění./ Mix together softened butter, runny honey and melted chocolate. Also add 1-2 tsp of coffee seeds from your strainer.
- Nad vodní lázní opět rozpustíme čokoládu, tentokrát 50g a dle potřeby přidáme kokosový olej, aby byla čokoláda trochu tekutější./ Let melt the rest of your chocolate – 50g and add some coconut oil if needed to get the right texture.
- Pomocí lžíce nebo cukrářského pytlíku naneseme na piškotky krém a namáčíme do čokolády. Máme hotovo. Toto cukroví je ideální připravit cca týden před svátky. Dobrou chuť! / With a spoon or icing set decorate all your sponge biscuits and than pour them into the melted chocolate. And that´s it! These can be prepared about 1 week before Chrismas time. Enjoy!