Letošní Velikonoce budou asi zcela jiné, než jak je známe. Ale i přes zákaz vzájemných návštěv a kontaktu si doma můžeme vykouzlit velikonoční atmosféru a něco dobrého si upéct. Třeba křupavé, voňavé sušenky s medem. Cukrovou polevu jsem obarvila přírodně – opět práškem z pitahayi a goji. S focením i zdobením sušenek mi pomáhaly děti, tak je tady i pár nápadu od nich – třeba srdíčka. Tvar sušenek je na Váš, tak je zkuste, budeme rádi!
Velikonoční sušenky
Vytisknout receptIngredience
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g změklého másla
- 100 g třtinového moučkového cukru
- 50 g medu
- 2 vejce
- 2 lžičky mletého kardamomu
- Na polevu:
- 1 bílek
- cca 130 g moučkového cukru
- 2 lžičky solamylu
- cca 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička prášku mletého černého goji
- 1 lžička prášku mleté růžové pitahayi
Postup
- Máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme med a vejce. Mouku prosejeme a promícháme s kardamomem. Spojíme s máslovou směsí.
- Hotové těsto zakryjeme a necháme přes noc odležet v lednici.
- Na pomoučněné pracovní ploše těsto postupně vyválíme na tloušťku cca 4 mm, vykrájíme požadované tvary, přemístíme na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 10 minut.
- Připravíme polevu – cukr rozmícháme s bílkem, škrobem a citronovou šťávou do husté konzistence. Polevu dále rozdělíme na více části – podle toho, kolik chceme barev a přidáme prášek z pitahayi a goji nebo případně barvivo, chcete-li. Pomocí cukrářského sáčku s tenkou špičkou sušenky ozdobíme a polevu necháme zaschnout. Dobrou chuť!