Bábovka to je klasika! Zkusila jsem připravit bábovku jen s medem a trochu jsem se bála, ale povedla se, tak jsem měla radost! Její konzistence je taková pevnější a vláčnější. Jediný problém tedy je, že bábovka u nás doma vydrží asi tak 2 hodiny a jen se po ní zapráší 😀 Máte ten váš nej recept na bábovku? Myslím, že každý má svůj osvědčený/ oblíbený recept, je to tak? Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a dáte mi vědět, jak vám bábovka chutnala.
Bundt is a classic recipe, very popular in my family, so the biggest „problem“ is that our bundt is always eaten in such a short time! This bundt is with chia seeds, healthy energy boosters, and very soft thanks to the yogurt. I hope you will enjoy my recipe and find it useful, have a good day!
Vanilkovo medová chia bábovka
Vytisknout receptIngredience
- 350g polohrubé mouky/ 350g semi coarse flour
- 1/2 lžičky jedlé sody/ 1/2 tsp baking soda
- 1 kypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem/ 1 baking powder
- 220g másla (změklého)/ 220g of butter (softened)
- 150g bílého jogurtu (tj. 1 kelímek) / 150g white yogurt
- 4 vejce/ 4 eggs
- půl hrnku tekutého medu/ 1/2 cup of runny honey
- 2 lžičky vanilkových semínek vanilka bourbon nebo semínka z 1 vanilkového lusku/ 2 tsp of vanilla seeds or seeds from 1 vanilla bean
- 120ml mléka + 2-4 lžíce navíc/ 120ml of milk + 2-4 tbsp extra
- 2 lžíce holandského kakaa/2 tbsp of cocoa powder
- 1 lžička chia semínek/ 1 tsp of chia seeds
- máslo a hrubá mouka na vymazání formy / butter and flour for the mould
- cukr moučka na pocukrování/ sugar powder
Postup
- Troubu předehřejeme na 175 st./ Preheat the oven to 175 degrees.
- Formu na bábovku důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. / Butter and flour the bundt mould very carefully.
- Ve větší míse promícháme mouku s jedlou sodou, kypř. práškem do pečiva a chia semínky. V jiné misce promícháme máslo s medem a vanilkovými semínky. Tuto směs přidáme k moučné směsi a přidáme postupně také bílý jogurt, vejce a mléko, tak aby nám vzniklo takové středně řídké těsto. / In a large bowl mix together flour, baking soda, baking powder and chia seeds. In another bowl mix together softened butter, runny honey and vanilla seeds. Mix together flour mixture with butter mixture and add also yogurt, eggs and milk, stir carefully to obtain nice smooth texture.
- Z těsta si nyní odebereme hrnek těsta stranou a přidáme k němu holandské kakao a také 2-4 lžíce mléka./ Remove one cup of this mixture and add cocoa powder, stir carefully, add 2-4 tbsp of milk, to obtain similar nice and smooth texture.
- Nyní nalijeme do formy nejprve polovinu světlého těsta, potom kolem dokola tmavé těsto, špejlí nebo nožem těsta trochu promícháme a zalijeme opět světlým těstem. / Now transfer half of the light dough into the mould, than add the dark dough, stir a little bit with a knife, and end with light dough.
- Dáme péct na 40 minut, kontrolujeme stav. / Put the mould into the oven, bake for 40 minutes, check reguraly.
- Po upečení necháme bábovku 10 minut ve formě a ještě teplou jí vyklopíme na mřížku, necháme zcela vychladnout a před podáváním pocukrujeme. Dobrou chuť! /When your bundt is ready leave it in the mould for 10 minutes, just to cool down a little bit and unmould it and leave to cool down completely. You can also sugar powder it before serving if desired. Enjoy!
1 komentář
I like this web blog very much, Its a real nice office to read
and receive information.Blog money