Krásný den, jsem tady opět s novým receptem, pro který jste hlasovali na Instagramu a je to tento skvělý koláč, raz dva připravený a tak moc dobrý! Cukr můžete nahradit medem a ovoce zvolit dle libosti, ale pro mě je to zkrátka klasika, která nikdy neomrzí! V receptu je také varianta pro ty z Vás, kdo jako já potřebujete – bez laktózy.
Jogurtový koláč s ovocem a drobenkou
Vytisknout receptIngredience
- Na ovocnou část:
- asi 350 g ovoce - například meruňky, rybíz, jahody, třešně, borůvky...
- 50 - 100 g třtinového krupicového cukru nebo medu podle kyselosti ovoce (na jahody např. stačí 50 g)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- Na těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- mletá vanilka dle chuti
- 80 g třtinového krupicového cukru
- 2 vejce
- 150 g bílého jogurtu nebo bílého jogurtu bez laktózy
- 130 ml slunečnicového oleje
- pár kapek vanilkového aroma
- Na drobenku:
- 180 g hrubé mouky
- 100 g másla nebo másla bez laktózy, studeného + na vymazání formy
- 80 g třtinového krupicového cukru
Postup
- Ovoce omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Smícháme s cukrem/medem a škrobem, necháme stranou.
- Mouky a kypřicí prášek prosejeme do mísy, dle chuti přidáme mletou vanilku.
- Vejce utřeme s cukrem a přidáme připravenou moučnou směs, postupně dále zašleháme jogurt, olej a aroma.
- Pekáček o rozměru asi 18 x 32 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Připravíme si drobenku, v míse prsty smícháme všechny suroviny – mouku, cukr a máslo.
- Těsto rozetřeme do pekáčku, poklademe připraveným ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 40 minut dozlatova. Necháme zchladnout v pekáčku a potom přemístíme na mřížku, necháme zcela vychladnout a krájíme na porce. Dobrou chuť!