Krásný čtvrtek! Tento hřejivý podzimní recept je takový základní, nic složitého, ale já mám tyto základní chutě moc ráda! A protože máme vlastní a vlastnoručně posbírané brambory, snažím se z nich vařit hodně. Vůně pečených brambor se skoro nic nevyrovná a když se vrátíme domů z chladna ze zahrady nebo vycházky, je to ideální podzimní večeře .) a teď už je i ten pravý podzim na zapálení svíčky..
Wish you a great Thursday! This autumn recipe for nice and cosy potatoes is one of our favourite, nothing complicated, just essential taste of potatoes and sweet potatoes. Great food for cold days, when we come back from a walk or from our garden and we are hungry, this is the best option for dinner too and as we have got our own potatoes I am trying to use them a lot in my kitchen. I am also glad autumn is finally here, so time of cosy candle lights and warm blankets is here, yay!
Pečené brambory a batáty s hořčično-medovým dipem
Vytisknout receptIngredience
- 2 větší batáty /2 rather bigger sweet potatoes
- 16ks středních brambor /16 pieces of medium size potatoes
- dle chuti sůl, pepř /salt and pepper
- 1 lžíce olivového oleje / 1 tbsp of olive oil
- Na dip:
- 2-4 lžičky hrubozrnné hořčice / 2-4 tsp of coarse grained mustard
- 2-4 lžičky bílého jogurtu/ 2-4 tsp of yogurt
- 1 lžička tekutého medu/1 tsp of runny honey
- sůl a pepř dle chuti / salt and pepper
- čerstvá pažitka a černý sezam k podávání/ fresh chive and black sesame for serving
Postup
- Batáty oloupeme. Brambory můžeme a nemusíme oloupat. Každopádně je důkladně umyjeme a potom nakrájíme na čtvrtky nebo osminky. Batáty také pokrájíme na přibližně stejně veliké kousky jako brambory. Vše dobře osušíme. /Pell of the sweet potatoes. You can pell of also classic potatoes but you don´t have to. Wash them carefully and cut them into the little quarts, cut your sweet potatoes too.
- Připravíme si plech vyložený pečicím papírem a troubu si předehřejeme na 250 st. /Prepare a baking tray with baking sheet and preheat the oven to 250 degrees.
- Nejprve na plech dáme batáty, osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem a promícháme rukama. Dáme je ke straně a stejně postupujeme s bramborami. Batáty budou upečené dříve, takže je odendáme. Nebo pokud chcete, můžete pro zjednodušení použít dva plechy. / Now but all the sweet potatoes on the baking tray, drizzle them with olive oil, salt and pepper and mix together with your hands. Do the same with your potatoes. Sweet potatoes will be ready earlier than potatoes, you can use also two baking trays if you wish and make them separately.
- Plech dáme v troubě úplně nahoru, dáme je tam a po chviličce snížíme teplotu na 170 st. / Put the baking tray into the oven on the highest rank, after a while trim down the temprerature to 170 degrees.
- Mezitím než se brambory upečou připravíme si dip. V misce smícháme hořčici, jogurt, med, sůl a pepř, promícháme a ochutnáme, případně ještě dochutíme. / Meanwhile we can prepare our dressing. Mix together mustard, yogurt, honey, salt and pepper. Taste it and add salt or pepper or honey if needed.
- Brambory průběžně kontrolujeme a můžeme je opatrně promíchat. Batáty jsou cca po 15 minutách hotové, můžeme je vyjmout z trouby. Brambory jsou hotové cca po 20-30 minutách./ Check the potatoes and mix them up carefully. Sweet potatoes are ready after cca 15 minutes, potatoes after cca 20-30 minutes.
- Servírujeme s dipem posypaným sezamem a pažikou, jako přílohu nebo samostatně. Dobrou chuť!/ Serve them with the honey mustard dressing with black sesame and fresh chive, enjoy!
1 komentář
[…] Hlavní chody […]