Krásný den a dnes s masovým receptem! Já maso moc nejím, spíše bych řekla čas od času. Kuře je ale skvělé rodinné jídlo, nebo také pro přátelé, a na medu je opravdu vynikající, navíc za vás většinu práce odvede trouba, což je veliká výhoda. Mám moc ráda, když se maso rozpadá a je šťavnaté, což nám zajistí osušení, případně opečení kuřete před upečením a dlouhé pečení při nižší teplotě. K tomuto receptu se také skvělé hodí pečené brambory a batáty, na které tady na blogu mám také recept. Máte rádi kuře? V jaké kombinaci vám chutná nejvíc? A brambory jako příloha, co na to říkáte?
Hello my dears, today with meat! I don´t eat meat very often but from time to time it´s a good change and my family love meat, especially chicken is a very popular meal that can be prepared very easily. Chicken meat tastes very good with honey and thyme and it´s really a good combo! This chicken also goes very good with potatoes and sweet potatoes and that´s the recipe I have already posted on my blog, so check it out! Hope you´ll have a nice day!
Kuře na medu s tymiánem
Vytisknout receptIngredience
- 1 celé kuře bez drobů o hmotnosti cca 1,5 kg/ 1 chicken (weight about 1,5 kg)
- 100g másla (změklého)/ 100g of unsalted butter (softened)
- hrst snítků tymiánu / 1 full hand of thyme leaves
- 3 snítky šalvěje / 3 springs of sage
- 3-4 snítky rozmarýny/ 3-4 springs of rosemary
- sůl, pepř / salt and pepper
- 1 jablko/ 1 apple
- 2 lžičky tekutého medu/ 2 tsp of runny honey
- šťáva z 1/2 citrónu/ fresh juice from 1/2 of lemon
Postup
- Kuře důkladně osušíme. Připravíme si bylinky, z poloviny tymiánu otrháme lístky a pokrájíme ostatní bylinky (také polovinu), smícháme je s máslem a medem, osolíme cca půl lžičkou soli a přidáme šťávu z citrónu. Celé kuře ze všech stran důkladně osolíme a opepříme, také v břišní dutině. / Dry carefully the whole chicken with a kitchen towel. Prepare your herbs, slice carefully one half of thyme leaves, sage leaves and rosemary leaves and mix them together with butter, honey, salt, pepper and lemon juice. Salt and pepper the whole chicken also inside of the chicken.
- Na prsou vytvoříme pod kůží kapsu, do které napěchujeme polovinu másla. Do břišní dutiny kuřete dáme zbylé bylinky svázané k sobě potravinovým provázkem, zbylé máslo a rozpůlené menší jablko, nohy kuřete svážeme k sobě. / Make a little poach under the chicken´s skin on it´s breast and put half of your butter mixture in there. Put the other half into the chicken. Lash on together the rest of the herbs and put them inside too. Lash together chicken´s legs.
- Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Chceme-li a máme-li na to vhodný hrnec, který můžeme potom dát do trouby, kuře nejprve ze všech stran při vyšší teplotě rychle osmahneme na lžíci másla a poté zalijeme cca 400-500ml vody nebo i více, podle toho kolik chceme mít výpeku. / Preheat the oven to 250 degrees. Add about 400 ml of water or more if desired to your chicken and put it into the oven.
- Kuře dáme péct odkryté nebo zakryté do trouby, na 250 stupňů pečeme cca 30 minut, potom teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme další minimálně 2 hodiny, občas podlijeme./ Roast your chicken for about 30 minutes at 250 degrees and than low the temperature at 160 degrees and roast it for about 2 hours.
- Hotové kuře se rozpadá a maso je šťavnaté. Můžeme podávat, dobrou chuť! / Your chicken is ready, enjoy!