I přesto, že nám jarní počasí příliš nevychází, můžeme si jaro vychutnat alespoň na talíři a s touto chřestovou polévkou to půjde samo :)…Chřest je moje oblíbená jarní surovina a tak doufám, že i Vám se bude recept hodit. Polévka je snadná a rychlá na přípravu, vhodná nejen na sváteční stůl.
Chřestová polévka
Vytisknout receptIngredience
- ghí
- 1 šalotka
- 8-10 stonků zeleného chřestu + k podávání
- 4 středně veliké brambory
- 500 ml zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- 100 ml smetany na vaření nebo rostlinné smetany
- 1 lžička medu
- micro greens k podávání
- sedmikrásky k podávání
Postup
- Chřest omyjeme, očistíme, odstraníme dřevnatou spodní část a nakrájíme na kousky, několik stonků ponecháme stranou. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Šalotku nakrájíme najemno. Ghí necháme rozpustit v rozpáleném hrnci a přidáme chřest, brambory i šalotku, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem.
- Směs přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Poté vše důkladně rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme asi 50 ml smetany, prohřejeme, přidáme med a dle chuti dosolíme a opepříme. V hrnci v osolené vodě uvaříme asi 5 minut stonky chřestu, které jsme si odložili stranou.
- Polévku servírujeme spolu s uvařeným chřestem, micro greens a sedmikráskami, zakápneme smetanou. Dobrou chuť!