Krásný den přátelé, snad už vás to podivně proměnlivé počasí nerozlaďuje tak jako mě 😀 a náladu nám zvedne pečení! Když se spojí všechny ingredience, těsto nám zavoní, když vše dokončíme a chuť je skvělá, to je teprve radost! Míša řezy jsou už od dětství můj úplně nejoblíbenější dezert. Je snad mezi vámi někdo, kdo nemiluje míša řezy?
Míša řezy
Vytisknout receptIngredience
- Na korpus:
- 6 lžic polohrubé mouky
- 6 vajec ( žloutky a bílky zvlášť)
- půl hrnku tekutého medu
- 1-2 lžičky kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
- 4 lžíce holandského kakaa
- 6 lžic slunečnicového oleje
- špetka soli
- Na krém:
- 500g balení polotučného tvarohu
- 6 lžic tekutého medu nebo dle chuti i více
- 250g másla (změklého)
- Na polevu:
- 3 balení tyčinek jedlé kaštany
- 1 lžička kokosového oleje
- Na omáčku:
- hrst nebo dle potřeby více mražených nebo čerstvých malin
- cca 3 lžíce tekutého medu nebo dle potřeby více
Postup
1.Máslo i tvaroh necháme změknout při pokojové teplotě alespoň 1-2 hodiny předem. Troubu předehřejeme na 170 st. a plech vyložíme pečicím papírem. Čím menší budeme mít plech, tím vyšší korpus bude, na dvoupatrovou verzi jsem použila plech 30X30 cm a korpus jsem následně rozřízla na dva.
2. Oddělíme si žloutky od bílků. Elektrickým šlehačem nebo v robotu vyšleháme žloutky s medem a postupně přidáme 6 lžic horké (ne vařicí) vody. V jiné míse smícháme všechny suché přísady a ty potom postupně přidáme k žloutkům, střídavě přidáme také olej. Do hotové směsi pomalu zapracujeme vyšlehaný pevný sníh z bílků se špetkou soli. Nyní přelijeme směs na plech a dáme péct na 20 minut do trouby.
3. Připravíme si krém. Změklé máslo a tvaroh ušleháme elektrickým šlehačem spolu s medem. Když je krém hladký máme hotovo, ochutnáme a dle potřeby med přidáme. Krém si dáme stranou.
4. Korpus necháme zchladnout a poté ho opatrně odstraníme od pečicího papíru, jde to trochu hůře, ale když postupujeme pomalu, podaří se nám to. Na dvoupatrovou variantu korpus rozdělíme na dvě stejné části a na obě naneseme krém a poté je navrstvíme na sebe. Na klasickou variantu naneseme krém pouze na celou plochu korpusu.
5. Nad vodní lázní si necháme rozpustit nalámané tyčinky Ledové kaštany s kokosovým olejem.
6. Hotové řezy, ať už v jednopatrové nebo ve dvoupatrové verzi zalijeme opatrně polevou a po chvíli je dáme chladit, minimálně na 2 hodiny, do lednice. Před podáváním můžeme řezy nechat chvíli povolit.
7. Připravíme si omáčku, v rendlíku prohřejeme maliny – čerstvé postačí prohřát pár minut, mražené cca 10 minut, v případě potřeby také přidáme trochu vody, stáhneme z plotny a přidáme med, důkladně promícháme a omáčku máme připravenou, ochutnáme jí a v případě potřeby přidáme med.
8. Řezy servírujeme společně s malinovou omáčkou. Já jsem je ještě vykrojila pomocí kovového vykrajovátka. Dobrou chuť!