Ach ty dorty! Dnes pro vás mám opět recept pouze s použitím medu a také voňavých jablek, hmmm, ten pravý podzimní dort. Jablka dodají korpusu vláčnost a s medem i čokoládou si skvěle rozumí! Já jsem dort pekla jen tak, ale bez problému se hodí i jako narozeninový dort. Doufám tedy, že se vám recept bude hodit, mějte se krásně!
Oh these cakes! Today I am here with this lovely recipe for my apple cake sweetened only with honey, yuuum, soo delicious. Apples are just in their season and they are very good friends fof baking Am I right? I´ve baked this cake just like this, but it can be also used as a birthday cake .) hope you will find the recipe usefull and also enjoy it, have a great day!
Podzimní jablečný dort
Vytisknout receptIngredience
- Na jablečný rozvar/pyré (cca 400g)/ fot the apple purée (makes 400g):
- 6 středních jablek (nakrájených, oloupaných)/ 6 medium size apples (peeled of and sliced)
- 1-2 lžíce tekutého medu /1-2 tbsp of runny honey
- vanilkové aroma/ vanilla extract
- 1 lžička skořice / 1 tsp of ground cinnamon
- Na korpus/ For the cake layers:
- 80g hladké mouky / 80g of all purpose flour
- 80g celozrnné mouky / 80g of wholegrain flour
- 1/2 jablečného pyré tj. 200g / one half of our apple purée so 200g
- 2 čerstvě nastrouhaná jablka / 2 fresh apples ( pelled of, deseeded and shreded)
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem/ 2 tsp of baking powder
- 1 a půl lžičky jedlé sody/ 1 and 1/2 tsp of baking soda
- 1 lžička skořice/ 1 tsp of ground cinnamon
- 1 lžička vanilkového aroma/ 1 tsp of vanilla extact
- půl hrnku tekutého medu / 1/2 of cup of runny honey
- 3 vejce / 3 eggs
- 150g másla (rozpuštěného a zchladlého)/ 150g of unsalted butter (melted, of room temperature)
- Na krém/ for the cheese frosting:
- 3 balení sýru Philadelphia po 125g / 3 x 125g of Philadelphia cheese
- polovina jablečného pyré tj. 200g / rest of the apple purée, so 200g
- 2-3 lžíce tekutého medu/ 2-3 tbsp of runny honey
- semínka z 1 vanilkového lusku nebo semínka vanilka bourbon/ seeds from 1 vanilla bean
- Na polevu/ for the glaze:
- 40g čokolády 70% / 40g of chocolate 70% of cocoa
- 1 lžička kokosového oleje/ 1 tsp of coconut oil
Postup
- Připravíme si jablečné pyré, jablka oloupeme, nakrájíme na menší kousky, přidáme k nim cca 3 lžíce vody nebo dle potřeby více a v hrnci je podusíme cca 20 minut, ke konci přidáme skořici a aroma, pozor na připálení! Mimo plamen přidáme med a důkladně promícháme. Toto pyré si můžeme klidně připravit i den předem./ We need to prepare the apple purée, so we need to pell of, deseed and cut into slices all the apples. Than we trasfer them into heavy bottom saucepan, add 3 tbsp of water and let them shimmer for about 20 minutes. Add vanilla extract and ground cinnamon nearly at the end and take it from the heat, now add all the runny honey. Mix well together, set aside. You can prepare this purée even one day before.
- 2 dortové formy o průměru 15cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. / Grease and flour 2 15cm cake pans.
- Troubu předehřejeme na 180 st./ Preheat the oven to 180 degrees.
- Ve větší míse smícháme obě mouky, kypřicí prášek, sodu, skořici a vanilkové aroma./ In a lagre bowl mix together all purpose flour, wholegrain flour, baking soda, baking powder, ground cinnamon and vanilla extract.
- Rozpustíme si máslo a necháme ho zchladnout. Mezitím prošleháme metlou vejce do nadýchanější pěny a přidáme med./ Melt the butter and let it cool down. Meanwhile put all the eggs into another bowl and whisk them together with runny honey.
- Nyní smícháme moučnou směs s máslem, vaječnou směsí, polovinou jablečného pyré a nastrouhanými čerstvými jablky. /Now mix together flour mixture with butter, eggie mixture, 1/2 of apple purée and shreded apples.
- Těsto nalijeme do forem a dáme péct na 45 minut, kontrolujeme stav./ Transfer the mixture into our 2 cake pans and put them into the oven, checking reguraly, bake for about 45 minutes.
- Mezitím si připravíme krém, smícháme spolu všechen sýr Philadelphia, vanilku, med a druhou polovinu jablečného pyré. Dáme chladit do lednice. / Now you can prepare the cheese frosting. Mix together all the Philadelphia cheese, vanilla seeds, honey and the second half of apple purée. Put it into the fridge.
- Upečené korpusy necháme zcela vychladnout. / While the cake layers are baked, let them cool down completely.
- Oba korpusy podélně rozřízneme a každý potřeme krémem, naskládáme na sebe a potom potřeme krémem dort i zvenku, dáme do lednice./ Cut them into half, so you will have 4 layers and start to fill with the cream cheese frosting each layer. At the end put the frosting all around the cake and put it into the fridge.
- Nad vodní lázní si rozpustíme čokoládu, je-li to potřeba přidáme kokosový olej, konzistence by měla být taková ani ne málo, ani ne moc tekutá. Naneseme na dort a ozdobíme, já jsem použila dekorativní jablíčka ze zahrady, ale můžete použít třeba tenké plátky klasického jablka, nebo i nechat dort jen tak. Dobrou chuť! / Let melt the chocolate and add the coconut oil, now put the chocolate glaze on the cake carefully, just pour it on slowly. I used the baby apples from our garden to decorate the cake, but they are not edible. You can also use sliced apples for decoration or just leave the cake as it is. Enjoy!