Krásný den s voňavým jablečným koláčem! Opět jsem trochu experimentovala s kokosovou moukou a docela se mi to snad i povedlo, místo kokosové mouky můžete ale klidně použít klasickou, nebojte se. Podzimní jablečné koláče jsou moc dobré a krásně voní, tak budu moc ráda, když recept vyzkoušíte!
Hello everyone with cosy apple pie! I´ve used a coconut flour in this recipe, and we can say it worked quite well, but don´t worry, you can use also all purpose flour if desired. I just love autumn pies, they are so great and smells so delicious and I´ll be very glad if you´ll try this recipe!
Jablečný koláč
Vytisknout receptIngredience
- Na těsto/ for the dough:
- 200g hladké mouky/200g of all purpose flour
- 100g kokosové mouky/100g of coconut flour
- 250g másla/ 250g of unsalted butter
- 1 lžička mleté vanilky bourbon nebo semínka z 1 vanilkového lusku/ 1 tsp vanilla bourbon seeds or seeds from 1 vanilla bean
- čtvrt lžičky skořice/ 1/4 tsp of ground cinnamon
- 2 lžíce cukru moučka/ 2 tbsp of powdered sugar
- Na náplň/ for the filling:
- 5 středních jablek (oloupaných a nakrájených na malé kousky)/ 5 medium sized apples ( peeled of and cutted into small pieces)
- čtvrt hrnku medu /1/4 cup of runny honey
- 1 lžička mleté skořice / 1 tsp of ground cinnamon
- 1 lžička mleté vanilky bourbon / 1 tsp of ground vanilla bourbon seeds or fresh vanilla seeds
- pár kapek citrónové šťávy/ few drops of fresh lemon juice
- 1 vejce na potření/ 1 egg
- 1 lžíce třtinového cukru/ 1 tbsp of cane sugar
- K podávání/ for serving:
- oblíbená zmrzlina nebo bílý jogurt/ fav ice cream or greek yogurt
Postup
- Připravíme si těsto. Smícháme spolu mouky, vanilková semínka, skořici a cukr. Přidáme na malé kousky nakrájené máslo a prsty vytvoříme směs podobnou drobence. Dále zpracováváme a je-li to potřeba přidáváme postupně v malém množství trochu studené vody. Těsto by mělo být pevné a vláčné. Rukou ho důkladně propracujeme a dáme ho odpočinou min. na 60 minut do lednice, klidně tam ale může být i přes noc. / Start with the dough, combine together both flours, vanilla seeds, cinnamon and sugar. Add a little bit of cold water if needed, the dough should be firm and smooth. Work the dough gently in your hands and let it chill in the fridge for at least 60 minutes or overnight.
- Připravíme si náplň, jablka oloupeme a nakrájíme na kousky, promícháme je s medem, skořicí a vanilkou a citrónovou šťávou. / Make the filling. Peel of the apples, cut them into small pieces and mix them with runny honey, vanilla seeds, cinnamon and lemon juice.
- Po vyjmutí z lednice chvilku počkáme a připravíme si pracovní plochu, pomoučníme ji. Něco málo přes polovinu těsta prohněteme rukama a přeneseme do klasické koláčové formy, těsto tam natlačíme prsty, tak aby bylo úplně všude. / Take the dough off from the fridge and wait a few minutes. Now work 3/4 of the dough in your hands and transfer it into a classic size pie mould. Push the dough all around the mould with your fingers, just to be nicely filled with the dough.
- Ze zbylého těsta vyválíme placku – pozor s kokosovou moukou se těsto poměrně dost trhá, takže to půjde hůře, zvolíme si tedy menší motiv na vykrajování, já jsem si vybrala hvězdičky a z celého zbylého těsta vykrájíme zvolený motiv. / Create a flat circle with the rest of the dough. Now use your fav cutters with different patterns if desired. If you use coconut flour the dough is not very elastic, so choose preferably small cutters. Cut them out from all the leftover dough.
- Jablka přeneseme na těsto a na jablka navrstvíme vykrájené těsto. Vajíčko promícháme vidličkou a mašlovačkou pomašlujeme veškeré těsto. Nakonec celou horní vrstvu koláče zasypeme třtinovým cukrem. / Transfer all the apples on the dough in the mould and also all the cutted shapes on the apples, as you can see it on my pictures.Whisk one egg in a small bowl with a fork. Now brush the pie with this egg wash and sprinkle with cane sugar.
- Troubu předehřejeme na 170 st. / Preheat the oven to 170 degrees.
- Koláč nyní dáme na 15 minut do lednice. Po vyjmutí ho zakryjeme alobalem a dáme péct na cca 30 minut do trouby, kontrolujeme, pozor má tendenci se připalovat./ Put the pie into the fridge for 15 minutes. Now put an alluminium foil on it an put it into the oven, bake for 30 minutes. Checking reguraly!
- Po vyjmutí z trouby koláč necháme zchladnout a můžeme ho podávat ještě teplý s kopečkem zmrzliny nebo s bílým jogurtem. Dobrou chuť! Let it cool a little bit and serve also warm with scoop of fav ice cream or with greek yogurt. Enjoy!