Krásný den! Tolik to letí a ani ne za týden bude Valentýn! Mám pro vás inspiraci na dezert, který můžete připravit své drahé polovičce nebo komukoliv budete chtít. Musím vám ale říct, že jsem se u tohoto receptu docela bála, co v něm med udělá 😀 přeci jen dovolit si předělat takovýto klasický recept francouzské kuchyně není jen tak 😀 ale k mému velikému překvapení se to povedlo a tento dezert je teda opravdu naprostá delikatesa! Stačí prolomit krustu a jemný smetanový krém se jen dokonale rozplývá na jazyku! Zároveň bych si vás dovolila i touto cestou pozvat na flatlay fotografický workshop, který pořádají kluci z fotoateliéru Mocup space, a na kterém budu také já a už se hrozně moc těším, bude to bezvadný workshop! Dozvíte se spoustu informací, poradíme vám, jak fotit lépe a máme toho pro vás připraveno opravdu hodně včetně soutěže! Více info a možnost přihlásit se najdete TADY a já budu moc ráda, když se tam setkáme!
Vanilkovo medový crème brûlée
Vytisknout receptIngredience
- 250ml smetany ke šlehání 40%
- 100ml polotučného mléka
- 50g tekutého medu
- 1/2 lžičky mleté vanilky bourbon nebo semínka z 1 vanilkového lusku
- 1-2 kapky vanilkového aroma
- 2 žloutky
- 1 bílek
- 4 lžičky třtinového cukru na krustu
Postup
- Troubu předehřejeme na 120 stupňů horní dolní pečení bez horkovzduchu. Do hrnce nalijeme smetanu, mléko a přidáme mletou vanilku nebo vanilková semínka. Promícháme a dáme na plotnu na vyšší stupeň, ale ne úplně na maximum. Mezitím si v misce smícháme žloutky, bílek, vanilkové aroma a tekutý med. Důkladně je promícháme metlou.
- Jakmile se nám smetanová směs začne vařit, ihned jí nalijeme na vaječnou směs a důkladně promícháme. Směs rovnoměrně přelijeme do 4 zapékacích mističek o velikosti na cca 125ml.
- Středně velikou zapékací mísu naplníme vodou cca do poloviny výšky a a přemístíme do ní všechny zapékací mističky, mističky by měly být do poloviny ponořené ve vodě.
- Opatrně celou mísu přemístíme do trouby a necháme péct 2 – 2,5 hodiny, dokud směs nepřipomíná konzistencí pudink. Když mísou pohneme měla by směs být spojená, ne tekutá. VELMI opatrně mísu vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
- Mističky přemístíme do lednice, kde je můžeme nechat i přes noc, minimálně však 4 hodiny.
- Těsně před podáváním zasypeme každou mističku lžičkou třtinového cukru a použijeme kuchyňský plamenomet určený pro rozpuštění cukru, necháme cukr zkaramelizovat, pracujeme opatrně. Ihned podáváme. Vanilková semínka klesnou ke dnu, ale to je zcela normální. Dobrou chuť!