Na Velikonoce si jistě rádi upečete něco dobrého a možná i nového? Já jsem letos poprvé zkoušela slavný dezert Pavlova, v mini provedení, s pistáciovým krémem, vajíčky… a jen se po nich zaprášilo, lákalo by Vás je také vyzkoušet? Na mém instagramu najdete i krátké reels, kde je vidět postup přípravy, tak tam mrkněte.
Velikonoční mini Pavlovy
Vytisknout receptIngredience
- Na korpusy:
- 4 veliké bílky
- 200 g jemného krupicového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky bílého vinného octa
- 1 lžička black goji berry v prášku nebo fialové potravinářské barvivo (obojí možno vynechat)
- Na krém:
- 1 kelímek 40 % smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- asi 20 g medu nebo moučkového cukru (nebo dle chuti více, ale korpusy jsou sladké, takže opatrně)
- 2 lžíce pistáciové pasty (možno vynechat a krém pouze obarvit potravinářským barvivem)
- Na dozdobení:
- cukrová čokoládová vajíčka (použila jsem od Marks a Spencer, Milky, Jeff de Brugge)
Postup
- Všechny suroviny na přípravu si vyndáme předem z lednice, je ideální, když mají stejnou, pokojovou teplotu. Bílky oddělíme od žloutků a bílky vyšleháme na pevný sníh. Postupně do něj za stálého šlehání přisypeme cukr (po lžících), šleháme asi 10 minut, protože potřebujeme získat skutečně pevnou konzistenci, poté přimícháme (buď krátce mixérem nebo ručně) škrob, ocet a nakonec acai.
- Směs naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme jednotlivé Pavlovy. Lžící uprostřed ještě vytvoříme malou prohlubeň. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, po vložení do trouby ale ihned teplotu snížíme na 120 stupňů a pečeme 40 minut. Poté troubu vypneme, do dvířek dáme vařečku, aby zůstala pootevřená a korpusy takto necháme zcela vychladnout (vysušit). Při tomto postupu zůstane povrch hezky křupavý a křehký, ale uvnitř bude vláčný a bude mít strukturu marshmallow.
- Krém připravíme vyšleháním smetany na šlehačku, ke které přimícháme mascarpone, cukr/med a pistáciovou pastu. Krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme na korpusy. Každou Pavlovu dozdobíme vajíčky, některá rozdrtíme a vše dáme odležet do chladničky (nejlépe přes noc). Dobrou chuť!