Hummus nesmí alespoň čas od času chybět na žádné rodinné hostině nebo párty! Je skvělý k čerstvé zelenině, ale i k nachos. Tato pochoutka původem z Libanonu má v sobě orientální chutě, které povzbudí naše chuťové buňky a je také zdravý. Dejte si s ním práci a připravte ho podle originálního receptu z cizrny v pytlíku a ne z konzervy, odměnou vám bude dokonalá chuť, vůně i konzistence. Použijte kvalitní olej a tahini pastu, naopak vynechejte česnek, já jsem ještě přidala kapku medu pro ještě lepší chuť a med je v něm vážně vynikající! Jako bonus vám z vyvařené cizrny vznikne aquafaba (vývar), který můžete použít jako náhradu vaječného bílku a vyšlehat si sníh do dezertů nebo jiných pokrmů (pokud jste vegani). A co vy, milujete taky hummus?
Medový hummus
Vytisknout receptIngredience
- 500g vařené cizrny (tj. 250g suché cizrny)
- 1-2 lžíce tahini sezamové pasty
- 2-3 lžičky medu
- šťáva z poloviny citrónu nebo dle chuti více
- cca 150ml olivového oleje
- 1-2 lžičky soli nebo dle chuti více
- vývar z cizrny dle potřeby
- 1 lžička římského kmínu
- mleté chilli dle chuti
- zelenina a bylinky k podávání
- nachos k podávání
Postup
- Den předem si namočíme cizrnu, v hrnci ji smícháme s vodou (nesolíme), cizrna poměrně dost zvětší svůj objem, tak je potřeba s tím počítat a použít větší hrnec i dostatek vody.
- Druhý den cizrnu uvaříme. Pokud nám v hrnci zbyla voda tak jí slijeme a přidáme novou, pokud chceme použít vývar (nazývá se aquafaba) přidáme si více vody, protože část vývaru také použijeme do hummusu. Cizrnu vaříme minimálně 90 minut na mírném ohni doměkka, dále ji scedíme a vývar si ponecháme.
- Zchladlou cizrnu rozmixujeme ve výkonném mixéru nebo blenderu spolu se solí, tahini pastou, citrónovou šťávou, medem, římským kmínem a chilli. Postupně přidáváme olej a vývar z cizrny, množství záleží na tom, jakou chceme mít konzistenci hummusu, ale všeobecně přidáváme spíše víc, protože do sebe ještě vodu i olej trochu nasaje. Nyní hummus ochutnáme a v případě potřeby dochutíme. Hummus podáváme se zeleninou, nachos nebo pita chlebem. V lednici nám vydrží několik dní. Dobrou chuť!