Krásný den vám moc přeju a přináším dnes nový recept, tentokrát na naší oblíbenou polévku. Navečer už je chladno, takže vás určitě po návratu domů krásně zahřeje! Červenou čočku mám moc ráda, protože se nemusí předem namáčet a polévka z ní je rychle hotová a moc dobrá, v kombinaci s koriandrem a medovými krutónky je to skvělý chuťový zážitek!
Tuning: Přidejte do polévky na kostičky nakrájenou dýni nebo batát, bude to také skvělé!
Ingredience
- 1 lžíce ghí nebo slunečnicového oleje
- 1 větší šalotka nebo cibule
- 250g červené čočky
- 1,5 litru zeleninového vývaru + případně voda na dolití
- 2 lžičky kurkumy
- špetka kajenského pepře
- 1 lžička mletého zázvoru
- sůl a pepř na dochucení dle chuti
- semínka dle chuti na ozdobu - použila jsem dýňová, slunečnicová, lněná
- větší hrst čerstvého koriandru
- Na krutónky:
- 4-6 plátků chleba
- 1 lžička medu
- špetka soli
Postup
- V kastrůlku si na ghí nebo oleji osmahneme najemno nakrájenou šalotku nebo cibuli.
- Čočku propláchneme vodou a přidáme do kastůlku, ihned zalijeme vývarem.
- Přivedeme k varu a vaříme 15 minut, přidáme kurkumu, kajenský pepř a zázvor, dle chuti i sůl a pepř a necháme ještě cca 5 minut provařit.
- Chleba nebo jiné oblíbené pečivo si nakrájíme na malé kostičky a na pánvičce je osmahneme, přidáme med a špetku soli.
- Polévku servírujeme s krutónky a nakrájeným čerstvým koriandrem. Dobrou chuť!