Recept na tento dort jsem původně ani nechtěla přidávat na blog, ale na Instagramu jste hlasovali pro recept .) tak mám radost a tady vám ho předávám. Jedná se o mírně upravený rodinný recept po mojí babičce. Tento dort je s máslovým krémem, ale díky vyšlehaným bílkům je velmi odlehčený a jemný a není to ani tolik znát, zato s ním můžete krásně zdobit, protože bezvadně drží tvar. Pokud nemáte rádi máslové krémy, je zde možnost také použít mascarpone krém, na který vám přidávám taky recept, ale zdobení nebude tak pěkně držet tvar.
Ořechový dort s čokoládovým krémem
Vytisknout receptIngredience
- Na korpus:
- 100g mletých lískových oříšků
- 110g cukru moučka
- 4 vejce
- nastrouhaná kůra z 1/2 bio citrónu
- 30g jemné krupičky nebo hrubé mouky
- semínka z vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilka bourbon semínek nebo 1 vanilkový cukr
- máslo na vymazání formy a krupičku na její vysypání (může být i hrubá mouka)
- Na krém:
- 100g čokolády na vaření
- 250g másla (změklého)
- 2 lžíce tekutého medu
- 2 vejce
- nebo
- 1 balení mascarpone - tj. 250g
- 1 hrnek smetany ke šlehání 40%
- 2 lžíce tekutého medu
- 1-2 lžíce holandského kakaa nebo dle chuti více
- Na ozdobu:
- 50g tmavé čokolády nebo místo čokolády čerstvé ovoce jako jsou jahody, maliny, borůvky, ostružiny
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 st. V míse spolu utřeme do hladké světle žluté pěny 4 žloutky, cukr moučka, vanilkový cukr (nebo semínka z vanilky) a citronovou kůru. Ke směsi přidáme strouhané lískové oříšky a dětskou krupičku nebo mouku a promícháme. Zvlášť si ušleháme pevný sníh ze 4 bílků. Sníh opatrně zapracujeme do ořechové směsi.
- Jednu větší dortovou formu (průměr cca 20 cm) nebo dvě menší vymažeme máslem a vysypeme dětskou krupičkou. Směs přelijeme do formy/forem a dáme péct na cca 30 minut, průběžně kontrolujeme.
- Mezitím si připravíme krém. Nad vodní lázní necháme rozpustit čokoládu a necháme jí zchladnout. V míse spolu smícháme máslo, med a žloutky. Zvlášť si v jiné míse ušleháme tuhý sníh ze dvou bílků. K máslové směsi elektrickým šlehačem s metlou zašleháme zchladlou rozpuštěnou čokoládu, jakmile je směs kompaktní je hotovo a můžeme opatrně přidat vyšlehané bílky. Mícháme pomalu a dlouho. Směs vytvoří podivnou konzistenci, která vypadá jako by se vůbec nepovedla, ale musíme vydržet a nadále míchat až se vše propojí v krásně nadýchaný krém.
- Korpus nebo oba korpusy podélně rozřízneme a každý z nich potřeme krémem. Dort i krém můžeme dát na chvíli do lednice a poté pokračovat zdobením s cukrářským pytlíkem. Pokud si chceme připravit mascarpone krém postupujeme tak, že si vyšleháme smetanu a opatrně jí promícháme s mascarpone, medem i kakaem, důkladně prošleháme a dále postupujeme stejně jako u máslového krému, jen je potřeba zdůraznit, že mascarpone krém nebude tak dobře držet tvar zdobení jako máslový krém.
- Nad vodní lázní si rozpustíme čokoládu a dle potřeby můžeme přidat trochu másla nebo kokosového oleje, aby byla trochu tekutá. Čokoládu naneseme opatrně pomocí cukrářského nože na dort a dále ozdobíme zbylým krémem pomocí cukrářského pytlíku. Dort můžeme podávat nevychlazený nebo i nachlazený. Dobrou chuť!
9 komentáře
Dobrý den, chci zkusit dort o víkendu jako narozeninový, páč vypadá prostě úžasně… ale vzhledem k těhotenství nechci dělat krém se syrovými vejci (i když vypadá lahodně!), čili půjdou cestou s mascarpone. Jaký je prosím postup na tuto variantu krému? Jen vše dohromady vyšlehat? A kdybych místo kakaa přidala na konec vychladlou rozehřátou čokoládu, myslíte, že by to šlo? Moc děkuju za odpověď! 🙂
Aaaa, už jsem si přečetla bod 4 s postupem na krém z mascarpone :-DDD Každopádně co myslíte o té čokoládě? Nechci to ve finálně zkazit a být na narozky bez dortu :-)))
Krásný den Jano, moc se vám omlouvám, že jsem nereagovala na vaši zprávu dříve, ale měla jsem problém s přihlášením na email, kam se mi komentáře propisují. Doufám, že se krém povedl, ale i tak dodám info jak bych postupovala já 🙂 ušlehala bych smetanu (ideálně 40%, ostatní mi nikdy nedrží tvar) a pak vše promíchala dohromady, tedy ušlehanou smetanu, mascarpone, med a kakao nebo rozehřátou čokoládu, myslím si, že vychladlá rozehřátá čokoláda by určitě použít šla, ale jednou se mi při tomto postupu stalo, že v krému zůstaly nerozmíchané kousky čokolády..tak bych asi raději zvolila to kakao, tam je jistota, že se rozmíchá perfektně.
dobrý den, zaujal mě recept, ale mám dotaz, vyběhne to i bez kypřícího prášku? kdysi jsem dělala bez a byla z toho pak jen tuhá placka, tak ať nedopadnu zase podobně 😀
Krásný den Silvie, vyskočí 🙂 jen je potřeba bílky vyšlehat opravdu dotuha. Korpus po upečení však není extrémně vysoký, to je potřeba zmínit. Pokud chcete mít jistotu, přidejte ještě půl lžičky kypřicího prášku do pečiva, ale při pečení ho hlídejte, aby zase nevyskočil až moc, potom je potřeba snížit teplotu…nebo při nejhorším zarovnat seříznutím nožem…držím palce ať se povede! T.