Dorty jsou vždy veliká radost a já pečení tolik miluju! Asi už navěky je moje nejoblíbenější kombinace čokoláda a kafe! Ta je prostě báječná! A když se přidá do krému med, je to ještě lepší! Doufám, že se Vám recept bude hodit, třeba jako dárek k narozeninám je dort super, já jsem ho dala mojí mamce.
Čokoládovo-kávový dort
Vytisknout receptIngredience
- Na korpus:
- 240g hladké mouky
- 80g holandského kakaa
- 50g třtinového cukru moučka
- 150 ml mléka
- 80g másla
- 2 vejce
- 150ml espressa
- 1 a půl lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 a půl lžičky jedlé sody
- špetka soli
- Na malinový rozvar:
- hrst malin
- 1 lžička medu
- Na krém:
- 300g másla (změklého)
- 1-2 lžíce medu
- 200g kvalitní čokolády 70% kakaa
- pár kapek vanilkového aroma
- vanilková semínka vanilka bourbon nebo semínka z 1 vanilkového lusku
- 2 lžíce espressa
- 1 oreo sušenka
Postup
- Připravíme si korpus, troubu předehřejeme na 175 st. a dvě formy o průměru cca 15 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. V míse smícháme mouku, kakao, špetku soli, sodu a kypřicí prášek do pečiva. Máslo rozpustíme a po zchladnutí ho přidáme k moučné směsi, přimícháme také vejce, mléko, espresso a cukr, důkladně promícháme. Směs nalijeme do 2 forem a dáme péct asi na 30 minut. Nepoužívejte menší formy, protože korpus získá na objemu. Po upečení korpus necháme ještě 15 minut ve formě a následně ho vyklopíme na mřížku, necháme zcela zchladnout.
- Připravíme si krém. Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu a necháme jí zchladnout. Máslo, med, espresso, vanilkový extrakt a semínka vanilky vyšleháme elektrickým šlehačem. Krém si oddělíme v menším množství do malých misek a přidáme zchladlou čokoládu, krém si takto obarvíme v různých variantách sytosti barvy, podle přidaného množství čokolády.
- V kastrůlku prohřejeme maliny s medem, v případě potřeby přidáme trochu vody.
- Korpusy podélně rozřízneme a případně ořízneme do roviny také horní stranu korpusů. Získáme tak 4 ks, které můžeme začít vrstvit, na každý korpus rozetřeme malinový rozvar a určíme si určitou míru kolik navrstvíme krému – např. 2-3 lžíce a vždy stejné množství navrstvíme na každý korpus. Nakonec celý dort pokryjeme slabou vrstvou krému a dáme ho na 20 minut do lednice. Nyní navrstvíme další krém pomocí cukrářského sáčku, zvolíme různé barevné varianty krému, až se nám vytvoří okvětní lístky květiny a doprostřed nasypeme nadrcenou oreo sušenku. Dort chutná dobře nachlazený i mírně povolený. Dobrou chuť!