Krásný den, dnes s receptem na výbornou dýňovou polévku. Její hřejivá kořeněná chuť zkrátka patří k podzimní atmosféře. Máte rádi dýňovku? Zkusila jsem do ní přidat kapičku medu a také do semínkové posypky a je to skvělá kombinace. Do polévky můžete klidně během vaření dýně přidat i kousek jablka, batátu nebo zázvor. Já moc zázvor nemusím, tak jsem ho nepoužila .) každopádně i tak vás polévka nakopne, krásně voní a skvěle chutná. Mezi fotkami je ještě fajn tip na podzimní dekoraci, kterou jsem si koupila a mám z ní velikou radost, ale určitě je možné ji i vyrobit doma s použitím floristické pěny, což bych taky ráda vyzkoušela. Vyrábíte si nějaké podzimní dekorace? A jaké?
Wish you a nice day, with new recipe, today it´s a delicious pumpkin soup. So creamy, and goood, goes perfectly with autumn, don´t you agree? Do you love it too? I´ve added a little bit of honey into the soup and also into the crunchy part and it´s great combo! You can also add some apples, sweet potatoes or ginger. But this soup is also great like this, so hope you´ll like it!
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Vytisknout receptIngredience
- 800g dýně (máslové nebo hokkaido)/ 800g of pumpkin
- 100-120ml kokosového mléka (použila jsem z plechovky)/ 100-120ml coconut mylk (I am using the mylk from the tin)
- 500ml zeleninového vývaru/500ml of the vegetable broth
- šťáva z půlky pomeranče / fresh orange juice from 1/2 of orange
- 1 lžička medu /1 tsp of runny honey
- 2 lžičky koření garam masala/ 2 tsp of garam masala
- sůl, čerstvě mletý pepř/ salt and freshly ground pepper
- čerstvý tymián na ozdobu/ fresh thyme for serving
- Na posypku:
- hrst dýňového a lněného semínka/ 1 full hand of pumpkin and flax seeds
- 1 lžička medu/ 1 tsp of runny honey
Postup
- Dýni omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a dle potřeby oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Tyto kousky uvaříme ve vývaru do měkka, trvá to cca 15-20 minut. Cca hrnek vývaru si odlijeme stranou a dýni rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme koření garam masala a opět mixujeme až do hladka./ Wash the pumpkin and cut it on halves, pull the seeds out, peel it off if needed. Than cut it into small pieces and boil them in the vegetable broth, it takes about 15-20 minutes. Take apart 1 cup of broth and mix the pumpkin with hand mixer, add garam masala and continue mixing again until smooth.
- Nyní si konzistenci doředíme nejprve kokosovým mlékem – trochu si ale ponecháme stranou na servírování a dále ředíme dle potřeby vývarem. Do polévky přidáme pomerančovou šťávu a dochutíme solí a pepřem. Ještě chvilku provaříme a na závěr přidáme lžičku medu./ Now add the coconut mylk – safe a little for serving – and add an extra vegetable broth if needed. Add the orange juice, salt and pepper. Boil for a while and add 1 tsp of honey at the end. Your soup is almost ready .)
- Na pánvičce na sucho opražíme semínka a mimo plotnu přidáme lžičku medu, promícháme./ Place the seeds in a small pan and roast them, put them away from the heat and add 1 tsp of runny honey.
- Polévku podáváme zakápnutou kokosovým mlékem a posypanou semínky, ozdobenou čerstvým tymiánem. Dobrou chuť!/ Serve your soup with coconut mylk, roasted honey seeds and with fresh thyme. Enjoy.