Tento dort vyniká svou vláčnou konzistencí a intenzivní čokoládovou chutí. S fíky je božký! Dort je slazený jen medem, z čehož jsem měla trochu strach, ale výsledek je nakonec ještě lepší než při použití cukru a pokud zvolíte 70% čokoládu a nepocukrujete ho, bude ještě méně kalorický. Já jsem pekla a moje malá psí pomocnice mi intenzivně pomáhala sladkým pochrupováním, ale nakonec se přišla podívat na výsledek .) A vy, máte taky rádi podzimní pečení a tu krásnou hřejivou atmosféru?
This cake is soo delicious, I am very happy to have the recipe for you today in English too! Gluten free chocolate honey cake is perfect with figs, but matches also with any other fruits you like. It´s without any added sugar, only with honey, I was a little bit affraid of it, but finally it´s even better than with sugar! As a finishing touch you can sugar powdered the cake, but you don´t have to and you will have almost sugar free version (except of sugar in the dark chocolate). My little doggie was my little helper while baking, so she came around at the end too to have a look at my cake .) And what about you, do you also like autumn baking with it´s nice cozy mood?
Bezlepkový čokoládový dort
Vytisknout receptIngredience
- 1 a půl hrnku pokrájené tmavé čokolády 70% kakaa/ 1 and 1/2 cup of chopped dark chocolate 70 %
- půl hrnku tekutého medu/ 1/2 cup of a runny honey
- 6 vajec (bílky a žloutky zvlášť) /6 eggs (whites and yolks separately)
- špetka soli/ pinch of salt
- 90g másla (plus na vymazání formy) / 90g of nonsalted butter (plus extra butter for buttering the mould)
- čerstvé ovoce dle chuti na ozdobu/ fresh fruits for serving
- 1 lžička cukru moučka na posypání/ 1 tsp of powdered sugar for serving
Postup
1. Troubu předehřejeme na 180 st horní/dolní pečení./ Preheat the owen at 180 degrees.
2. Nad vodní lázní necháme rozpustit čokoládu a máslo, jakmile je konzistence spojená a hladká dáme stranou zchladnout. /Place a bowl in the large sauce pan filled with a little bit of water and put the chocolate and butter in this bowl. Let it melt on a medium heat, stear occasionally, set aside while finished, let cool down.
3. Oddělíme žloutky od bílků a jakmile je čokoládová směs zchladlá promícháme ji se žloutky a medem, dáme stranou. /Separate the yolks and whites. When chocolate is cool down, stir in yolks and honey and set aside.
4. V míse vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli. Sníh potom opatrně promícháme s čokoládovou směsí. / Prepare a very firm snow from egg whites and pinch of salt. Mix together this snow and chocolate mixture.
5. Otevírací formu na dort vymažeme máslem a přelijeme do ní těsto, dáme péct do trouby na 180 st. Po cca 40 minutách vyzkoušíme stav (špejlí) a dort průběžně hlídáme, aby se nám nepřipálil. Dort je po vyjmutí z trouby hodně nafouknutý, ale postupně splaskne, což je v pořádku. Necháme ho zcela vychladnout ve formě a poté opatrně vyjmeme. Podáváme ho ozdobený čerstvým ovocem a posypaný cukrem moučka, na talíři k němu můžeme přidat také trochu čerstvě ušlehané smetany. Dobrou chuť! / Butter a cake mould that can be opened, transfer the chocolate dough inside and put it into the owen. Check the cake after cca 40 minutes, make attention to don´t burn it! Let it completely cool down in the mould and than pull out carefully. Serve it sugar powdered with fav fruits, enjoy!