Zákusky z cukrárny jsou naše oblíbené, ale domácí jsou domácí, je to tak? A tyto větrníčky tedy nemají chybu, jak moc jsou dobré. Takže jste-li jejich fanoušci, musíte je rozhodně vyzkoušet!
Mini větrníčky slaný karamel
Vytisknout receptIngredience
- Na odpalované těsto:
- 80 ml mléka
- 80 ml vody
- 60 g másla
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce krupicového cukru
- 80 g hladké mouky, prosáté
- 3 vejce velikost M
- Na krém:
- 250 ml 40 % smetany ke šlehání
- Na karamel:
- půl hrnku krupicového cukru
- 50 ml smetany ke šlehání
- větší špetka soli nebo dle chuti více
- Na dozdobení:
- karamel
- čokoláda, rozpuštěná (možno vynechat)
- hrst sekaných pistácií
- hrst mrazem sušených malin, drcených
Postup
- Vodu, mléko, cukr, sůl a máslo přivedeme v hrnci k varu. Mouku prosejeme. Jakmile mléčná směs vře, stáhneme jí z plotny a přisypeme za stálého míchání mouku. Hrnec vrátíme na plotnu, snížíme teplotu a mícháme dokud se na dně nevytvoří povlak a těsto se již nelepí ani na vařečku ani na boky a dno hrnce.
- Těsto necháme zchladnout a smícháme ho s vejci, mícháme do vzniku konzistence žvýkačky.
- Těsto naplníme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme malé větrníčky o průměru asi 4-5 cm.
- Větrníčky pečeme při 200 stupních 10 minut a poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 10 minut. V žádném případě během pečení nesmíme otevřít troubu!!!! Upečené větrníčky necháme zcela vychladnout na mřížce.
- Cukr utavíme na mírném ohni na karamel, opatrně přimícháme horkou smetanu a sůl. Část karamelu (asi 2 větší lžíce) si ponecháme stranou na polití povrchu větrníčků.
- Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a přimícháme do ní zchladlý karamel. Směs naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Větrníčky rozřízneme ostrým nožem vodorovně jedním řezem. Na spodní část naneseme krém a přiklopíme horní částí.
- Povrch větrníčku potřeme karamelem nebo čokoládou, posypeme sekanými pistáciemi a mrazem sušenými malinami. Necháme odležet v chladničce, ideálně do druhého dne. Dobrou chuť!