Nevím, jestli je roláda s lososem velikonoční recept :D, ale já jsem na ní dostala hroznou chuť! Napadlo mě také, že velikonoční obměnou by mohla být varianta, kdy do těsta místo špenátu přidáme spařené kopřivy (pokud už letos na Velikonoce budou vyrostlé..) a místo lososa můžeme použít šunku. Každopádně je moc dobrá, tak budu ráda, když recept vyzkoušíte, i když v ní není tentokrát žádný med…
Špenátová roláda s uzeným lososem
Vytisknout receptIngredience
- 3 vejce
- špetka soli
- 100 g hladké špaldové mouky (může být i celozrnná)
- 1 lžička solamylu
- 2,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
- 200 g mraženého listového špenátu
- dle chuti sůl
- Na náplň:
- 200-250 g sýru typu Lučina
- asi hrst pažitky, nasekané
- menší hrst kopru, nasekaného + celé stonky na dozdobení
- sůl
- pepř
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 200 g plátků uzeného lososa
Postup
- Špenát necháme rozmrazit a vymačkáme z něj všechnu vodu. Poté ho nasekáme ostrým nožem najemno.
- Žloutky oddělíme od bílků a z bílků vyšleháme se špetkou soli pevný sníh. Poté postupně přimícháme žloutky, prosátou mouku s kypřicím práškem, solamylem a solí. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 stupních asi 10 minut. Horký plát otočíme na vlhkou utěrku, sejmeme papír a zatočíme do rolády. Necháme zcela vychladnout.
- V míse smícháme sýr s nasekanými bylinkami, dle chuti přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu.
- Na připravený plát rozetřeme sýrovou náplň, poklademe plátky lososa a zakápneme citronovou šťávou. Pevně zavineme do rolády. Okolo rolády opatrně omotáme stonky kopru, zabalíme ji do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout (min. 30 minut). Dobrou chuť!