Krásný den s vůní karamelu. Podzimní koláče jsou vždycky tak voňavé a hřejivé! A tento koláč zejména! Není přeslazený a pro milovníky karamelu ten pravý! A kdo máte rádi slaný karamel tak si karamel ještě malinko více osolte a bude také skvělý! Máte své oblíbené podzimní koláče? A které to jsou?
Hruškový koláč s karamelem
Vytisknout receptIngredience
- 100g špaldové mouky
- 150g hladké mouky
- 50g mletých mandlí (můžeme použít i jiné oblíbené mleté ořechy)
- 1 kypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem
- 100g třtinového cukru
- 1 lžíce medu
- 1 lžička mleté skořice
- vanilkové aroma nebo semínka z 1 vanilkového lusku
- 3 bílky
- 100ml slunečnicového oleje
- špetka soli
- 4 hrušky
- Na slaný karamel:
- 50 ml smetany ke šlehání 40% - pokojové teploty nebo lehce ohřátá
- 50g třtinového cukru
- špetka soli nebo dle chuti více
Postup
- Předehřejeme troubu na 180 st. Ve větší míse smícháme obě mouky, mleté mandle, kypřicí prášek, skořici a sůl.
- V jiné míse vyšleháme z bílků tuhý sníh. Moučnou směs promícháme s medem, vanilkovým aroma nebo semínky z vanilky, přidáme olej a nakonec bílky.
- Hrušky nakrájíme na třetinky a zbavíme jadřinců, dále je nakrájíme na tenké plátky. Formu na koláč o průměru 28 cm vymažeme máslem a přendáme do ní vzniklé těsto, prsty ho rozprostřeme po celé formě. Nyní naklademe na koláč hrušky.
- Koláč dáme péct na 30 minut, nebo dle trouby, kontrolujeme. Když je upečený, vyndáme ho z trouby a necháme zchladnout. Mezitím na pánvičce rozpustíme cukr, stále mícháme, pozor na středním plameni, nic vysokého! Jakmile začne cukr karamelizovat snižte ještě teplotu a pomalinku přilévejte za stálého míchání smetanu. Přidáme špetku soli a máme hotovo!
- Nyní začneme karamelem pokapávat koláč. A máme hotovo, můžeme podávat! (také se smetanou nebo kopečkem zmrliny .)) Dobrou chuť!