Hřejivá polévka v těchto mrazivých dnech přijde vhod! Letos si opravdu maximálně užívám příchody ze zimy to tepla a s tím spojený pocit bezpečí a radosti z teplého domova..Musím říct, že krémová varianta česnečky je vážně výborná a vařím jí teď hodně často, je rychle připravená, zasytí…takže pokud snad váháte, neváhejte a určitě ji vyzkoušejte, budu moc ráda.
Krémová česnečka s medovými krutonky
Vytisknout receptIngredience
- olivový olej
- 1 šalotka
- 10 stroužků česneku
- 500 g brambor
- 500 ml zeleninového vývaru
- 350 ml mléka
- sůl
- pepř
- Na vejce:
- 4-6 vajec
- 1 lžíce octa
- Na krutonky:
- 1 lžíce ghí - možno vynechat
- 1 lžička tekutého medu
- 4 plátky toastového chleba
- hrst nasekaným mandlí
- pažitka k podávání
Postup
- V hrnci zpěníme na olivovém oleji oloupanou a nakrájenou šalotku, oloupaný česnek a na malé kousky nakrájené oloupané brambory. Opékáme pár minut.
- Do hrnce přilijeme vývar a mléko, osolíme, opepříme. Zakryjeme pokličkou a vaříme asi 15 minut doměkka.
- Mezitím připravíme krutonky. Chléb nakrájíme na kousky nebo vykrájíme tvary a opečeme je na trošce ghí v nahřáté pánvi, zakápneme medem.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Ve větším hrnci necháme vařit asi litr vody, přidáme ocet. Jakmile voda vaří, vytvoříme lžící vír a snížíme teplotu. Vejce vyklepneme do hrnku nebo do misky a poté ho vyklopíme doprostřed vytvořeného víru, počkáme až se žloutek obalí bílkem a vaříme cca 1-2 minutky. Vyjmeme děrovanou naběračkou.
- Do talířů naservírujeme polévku, přidáme vejce, krutonky a posypeme nakrájenou petrželkou. Posypeme nasekanými mandlemi. Dobrou chuť!